Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Schrappen tram 14 om passagiers met Noord/Zuidlijn te laten reizen zou ridicuul zijn'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 februari 2017, 17.32 uur

GVB-directrice Alexandra van Huffelen kwam gisteravond naar Nieuw-West om haar plannen om tram 14 te schrappen te verdedigen.

Bewoners van het stadsdeel zijn woedend over het verdwijnen van de tram. 'Het is compleet onbegrijpelijk', aldus een van hen. Een ander stelde dat het schrappen bedoeld was om reizigers te dwingen met de Noord/Zuidlijn gaan. 'Dit om de gemaakte kosten te dekken en de reizigersaantallen, die te hoog zijn ingeschat naar mijn mening, te halen.'

Lees ook: Actie voor behoud tram 14: 'Enige verbinding van West naar Oost via de Dam'

Van Huffelen ontkende dat dat de bedoeling was. 'Het is niet zo dat we er vanuit gaan dat er niemand met de Noord/Zuidlijn zou willen reizen en dat dit de manier is om dat te doen. Dat zou natuurlijk echt ridicuul zijn en dat is niet aan de orde.' Ze zei verder dat de tramlijn weinig gebruikt wordt en dat een reis naar de binnenstad ondanks een overstap maar een paar minuten langer duurt.

Afgesneden
Stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud nam geen genoegen met die uitleg. Hij wil het stadsbestuur vragen geld uit te trekken voor het behoud van de lijn. 'Ik meen het serieus, omdat ik mij zorgen maak dat mijn bewoners in Nieuw-West en West op een gegeven moment afgesneden worden van de stad', aldus Baâdoud.

Lees ook: Visgraatmodel GVB nu definitief: 'Historische verandering'

Volgens Van Huffelen zou behoud van de lijn tientallen miljoenen extra kosten en is dat dus hoogst onwaarschijnlijk. Toch houdt dat de bewoners van Nieuw-West niet tegen om meer actie te voeren. 'Ik heb tegen mevrouw Van Huffelen gezegd, we bijten ons niet meer vast en we laten ook niet meer los.'

De veranderingen worden naar verwachting op 22 juli 2018 ingevoerd, dat is de datum dat de Noord/Zuidlijn af moet zijn.