Start van hoofdcontent

Stad

nl

Al tientallen klachten op alarmlijn tegen schimmelwoningen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 februari 2017, 21.01 uur

Tientallen telefoontjes in een paar dagen tijd. De alarmlijn tegen schimmelwoningen van de SP is een noodzakelijke hulp gebleken in de strijd tegen schimmel in huizen. Vochtige woningen, de oorzaak van schimmel, zijn niet alleen slecht voor het huis zelf, maar kunnen ook tot luchtweg-aandoeningen leiden bij bewoners.

'Ik moet mijn huis elke dag schoonmaken, het is iedere dag zwart', legt een gedupeerde bewoner uit. 'Soms is het hier nat en gaat het schimmelen. Dat vind ik niet zo goed voor mijn kinderen', terwijl ze wijst naar de radiator in de kinderkamer. 'Ik en m'n twee kinderen krijgen medicijnen vanwege astma.'

De GGD bevestigt dat de  schimmels kunnen niet alleen allergische reacties veroorzaken, maar astma kunnen verergeren en zelfs veroorzaken. Volgens de gedupeerde vrouw doet de woningbouwvereniging niets aan de problemen, en dat gebeurt wel vaker, zo zag de SP. Daarom startte de partij afgelopen zaterdag een schimmelwoning alarmlijn en die staat roodgloeiend.

'Tientallen telefoontjes en tientallen reacties. Ik ga er vanuit dat het de komende dagen nog wel zal toenemen. Bij een melding gaan we er eerst heen, dan gaat het om schimmel, lekkage en tocht. Dan gaan we ook naar de buren en brengen we alles in kaart. Dan gaan we met buurtbewoners naar de huisbaas toe en eisen we dat hij de boel gaat oplossen', aldus SP-raadslid Erik Flentgen.

Ook de GGD krijgt veel meldingen: tot een kwart van de telefoontjes gaat over vochtproblematiek. Oplossingen zijn hang- en sluitwerk waardoor ramen veilig op een kier kunnen om te ventileren, en centrale verwarming in plaats van gaskachels zodat huizen beter verwarmd worden.

Helaas is dat voor deze gedupeerde bewoonster niet meer voldoende. 'Ik heb geen rust, zeker als het regent. Het moet hier gewoon netjes zijn, maar alles stinkt.'