Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Mystery guests' leggen discriminatie bij uitgaan bloot

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 februari 2017, 15.06 uur

Ja, er is wel degelijk discriminatie in het Amsterdamse uitgaansleven. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente.

Iedereen kent de verhalen van uitsmijters die uitgaanspubliek weigeren met de meest vage redenen. Gasten die op basis van hun uiterlijk niet welkom zijn, terwijl het deurbeleid in de horeca juist transparant en niet discriminerend moet zijn. Maar hoe groot is dit probleem? Drie jaar geleden besloot de gemeenteraad om het zelf maar eens te onderzoeken. Nu zijn de uitkomsten bekend.

De burgemeester stuurde 'mystery guests' af op dertig verschillende horecazaken. Die werden bezocht door twee koppels undercoverfeestgangers. Mannen van in de twintig die 'nette uitgaanskleding' droegen. Het enige verschil was dat het ene koppel bestond uit Amsterdammers waarvan de ouders een migrantenachtergrond hebben (Turks, Marokkaans of Antilliaans) en het andere stel uit 'autochtonen' bestond.

Lees ook: 'Amsterdamse uitzendbureaus werken massaal mee aan discriminatie'

Willekeur en discriminatie
Bij negentien van de dertig clubs kwamen beide koppels gewoon binnen. Bij twee tenten werden ze juist allebei geweigerd. In de negen overige gevallen van weigering was er vijf keer sprake van 'schijn van willekeur dan wel discriminatie'. En dat mag dus niet.

Vier van de vijf keer was het koppel met de migrantenachtergrond de dupe. Zij mochten niet naar binnen, terwijl de 'Hollanders' wel welkom waren. Maar in één geval was dat precies andersom.

Geweigerde mystery guests hoorden als reden dat ze niet op de gastenlijst stonden, of dat ze geen vrouw in hun gezelschap hadden. In één geval werd er helemaal geen reden gegeven. Bij een andere horecazaak hoorden de undercovergasten dat ze niet naar binnen mochten op basis van hun uiterlijk. Een opvallende weigering was die 'vanwege de samenstelling van het aanwezige publiek en de spanningen ten gevolg van de schietpartij in Parijs'.

Lees ook: Sylvana Simons wil racismepolitie invoeren en van term 'allochtoon' af

abc5media_image_1

Hercontrole
De gemeente heeft de weigerende zaken een brief gestuurd. Waar sprake was van willekeur of discriminatie is er ook een waarschuwing gegeven. Bij een hercontrole, enige tijd later, bleek dat de vijf zaken zich wel aan de regels hielden.

Burgemeester Eberhard van der Laan is blij dat de zaken die in eerste instantie in de fout gingen, bij hercontrole in orde bleken. 'De resultaten van het onderzoek wijzen uit dat willekeur en discriminatie voor komen, maar dat er door controles en waarschuwingen iets aan te doen is.' Hij waarschuwt dat het onderzoek te klein is om conclusies te trekken voor het deurbeleid in de hele stad.

De uitkomsten van het onderzoek viel de Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tegen. De branchevereniging wil de komende jaren meer doen om discriminatie aan de deur te voorkomen. De gemeenteraad discussieert donderdag over de uitkomsten van het onderzoek.