Start van hoofdcontent

Stad

nl

Arts luidt de noodklok: steeds meer kinderen met permanente gehoorschade

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 maart 2017, 08.50 uur · Foto: Flickr.com / PROBrad Flickinger

Amper 10 jaar oud en toch al onomkeerbaar gehoorverlies, steeds meer KNO-artsen zien steeds meer jonge kinderen in hun wachtkamers met gehoorschade. KNO-arts Jan van der Borden van het BovenIJ ziekenhuis trekt nu aan de bel.

'De oortjes van mobiele telefoons, evenals koptelefoons, waarmee peuters en kleuters door hun ouders bij de tv worden geparkeerd maken heel wat tere binnenoortjes kapot', zegt Van der Borden tegen De Telegraaf. Hij doet zijn uitspraken vandaag op de Internationale Dag van het Gehoor en Oor. 'Veel ouders hebben niet door dat al die geluidsbelasting op hun kind - het leeft als het ware in een geluidsbox - stilaan bezig is het jonge kwetsbare oor te beschadigen.'

Onderzoek van VUmc
De gehoorschade bij jonge kinderen komt bovenop de schade die vaak op latere leeftijd wordt opgelopen, bijvoorbeeld in de discotheek of op muziekfestivals. Uit een tien jaar lopend onderzoek van het VUmc blijkt dat veel mensen rond hun 50ste last beginnen te krijgen van gehoorverlies. 'Op deze leeftijd staan mensen midden in het leven met werk en kinderen en kan een verminderde gehoorcapaciteit een grote impact op hun leven hebben', zegt onderzoeker Mariska Stam.

De Nationale Hoorstichting in Den Haag wil meer aandacht voor de preventie van gehoorschade bij kinderen, jongeren en volwassenen. Permanent gehoorverlies bij kinderen moet volgens hen voorkomen worden. Volwassenen met beginnend gehoorverlies zouden volgens hun eerder moeten aankloppen voor hulpmiddelen.