Start van hoofdcontent

Stad

nl

Duister Oosterpark zou wel wat meer licht kunnen gebruiken

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 maart 2017, 20.36 uur

Daags na de fatale steekpartij in het Oosterpark gaat de discussie door: wat moet er in het park veranderd worden om bezoekers 's avonds een gevoel van veiligheid te geven.

Mensen uit de buurt lieten al aan AT5 weten het park in de avonduren liever te mijden. Wandelend door het park valt het gebrek aan verlichting meteen op, constateert ook landschapsarchitect Tim Kort. 'Je ziet direct het probleem, je ziet letterlijk geen hand voor ogen.'  

Lees ook: Buurtbewoners mijden Oosterpark: 'Het is altijd al een raar park geweest'

'We zien hier een enorme bossage, mensen die daar fietsen hebben geen interactie met het park. En de entree is zo ingericht dat je nauwelijks met de fiets binnen kan komen. En hoe meer mensen, hoe meer controle er uiteindelijk is.' Bij de steekpartij kwam de in Rotterdam wonende Pool Jan Majdanski om het leven.

Hij werd vrijdagavond zwaargewond aangetroffen in de buurt van een homo-ontmoetingsplaats. Op deze plek blijken meerdere berovingen te zijn geweest de laatste maanden. Al voor het incident zijn er gesprekken geweest tussen de politie, homobelangenorganisatie COC en de gemeente over de veiligheid in het park.

Lees ook: Meer onveilige situaties in Oosterpark: 'Schoften maken gebruik van anonimiteit'

Afgelopen jaar werd het park voor miljoenen euro's gerenoveerd en daar hadden bepaalde delen van het park beter aangepakt kunnen worden. 'Ik zou tegen de gemeente zeggen: gebruik die andere kant van het park als voorbeeld om de problemen aan deze zijde op te lossen', zegt Kort. Hardlopers in het park zouden graag meer licht in het park willen zien: 'Je weet niet of er iemand vanuit de bosjes tevoorschijn kan springen. Het kan wel wat licht gebruiken.'

Lorenzo Derksen