Start van hoofdcontent

Stad

nl

Buurtbewoonster schetst schrikbarend beeld van 'geradicaliseerd' IJburg

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 maart 2017, 14.42 uur

De Belgische omroep VRT heeft deze week een rondleiding gekregen door IJburg. Het beeld dat inwoonster Xandra Lammers van de buurt schetst is schrikbarend. Sommige wijken zijn geradicaliseerd, andere delen van IJburg worden geterroriseerd door probleemjongeren.

VRT introduceert IJburg als een 'nette nieuwbouwwijk, net buiten Amsterdam, gelegen aan het IJsselmeer'. PVV-stemmer Xandra Lammers, dochter van wijlen wethouder Han Lammers, is minder enthousiast. 'Ik vind IJburg niet gezellig', zegt ze. 'Wij ervaren overlast. In dit blok is al twee keer een politie-inval geweest, hout voor de ramen enzo'.

Volgens Lamers bevindt zich een 'radicale moskee' op IJburg. Daarmee doelt ze op Moskee IJburg, een moskee waar - voor zover bekend - nog nooit incidenten mee zijn geweest.

Probleemjongeren
Lammers wijst voetballende kinderen aan als 'probleemjongeren'. 'Hier kun je de tekenen van verval zien', zegt ze. 'Dit zijn de jongeren die problemen veroorzaken, zoals inbraken en overvallen. Die moeten voortdurend beziggehouden worden'. Als de verslaggever van VRT haar voor de voeten werpt dat het nog maar kinderen zijn, moet Lammers toegeven dat ze eigenlijk de niet-aanwezige middelbare scholieren bedoelt. 

Het liefst zou Lammers verhuizen, zegt ze. 'Maar het is moeilijk door de hoge huizenprijzen. Ik zou het liefst de stad weer ingaan, maar dat geldt voor veel mensen. We zitten gewoon vast'.

Het stadsdeel laat aan AT5 weten de beelden 'met verbazing' bekeken te hebben. De reportage is te zien op de website van de VRT.