Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rechter maakt einde aan koffie-oorlog om de Stopera

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 maart 2017, 12.56 uur

Ambtenaren krijgen binnenkort nieuwe koffiemachines op het werk. Maar de oude leverancier beschuldigt z'n opvolger van onrealistisch lage prijzen. Het leidde tot een rechtszaak.

Maas International is een Brabants bedrijf dat machines voor warme dranken levert. Dat deden ze de afgelopen jaren ook voor de gemeente Amsterdam. Een mooie opdracht, want de gemeente heeft nogal wat kantoren waar duizenden ambtenaren elke dag koffie, thee en chocolademelk drinken. Het gaat om ruim honderd locaties.

Lees ook: Blunders bij aanbesteding speciaal OV

Maar die opdracht is het bedrijf nu kwijt. De gemeente kondigde vorig jaar een nieuwe aanbestedingsprocedure aan, waar drie bedrijven op reageerden. Douwe Egberts viel als eerste af, maar Maas International eindigde als tweede. De gemeente koos concurrent Selecta als leverancier voor de komende vijf jaar.

Versgemalen
Daar was Maas International het totaal niet mee eens. De koffie van Selecta zou veel te goedkoop zijn, terwijl de gemeente nogal wat eisen stelt. Zo moet de koffie van 'topkwaliteit' zijn, met versgemalen bonen op vergaderlocaties. Daarnaast moet het voldoen aan wat fairtrade- en duurzaamheidscriteria en is het idee dat een deel van het werk uitbesteed wordt aan Pantar, waar mensen met een beperking werken.

Lees ook: Nieuw-West: 'We verdienen niet aan kledingcontainers'

Maas International kon dat allemaal leveren voor 2,4 miljoen euro, maar Selecta stuntte met 1,7 miljoen euro. Een verschil van 700.000 euro. Zelfs met een speciale korting van zo'n 340.000 euro die Maas International bood (geen echte melk, maar een vervanger) bleef het verschil fors.

Manipulatief
En bij die prijs van Selecta heeft Maas International sterke twijfels. De aanbieding die Selecta de gemeente voor ogen hield zou 'abnormaal laag', 'irreëel' en 'manipulatief' zijn. Helemaal als je kijkt naar de hoge kwaliteitseisen die de gemeente stelt. Het stadsbestuur ging niet in op de bezwaren en daarom stapten de Brabanders twee weken geleden naar de rechter.

Lees ook: 'Slechtste koffie van Nederland op Buikslotermeerplein'

Maas International sprak tijdens een kort geding vermoedens uit over de kwaliteit van de concurrent. Gebruiken ze wel honderd procent Arabica bonen, of is meer dan de helft Robusta? Volgens Selecta bestaat hun blend voor tachtig procent wel degelijk uit Arabica, maar kunnen zij deze goedkoper inslaan omdat ze de grootste koffiemachineleverancier van Europa zijn.

Luxer
Deze week gaf de rechter toch de gemeente gelijk. 'Selecta heeft in deze procedure niet concreet uiteengezet hoe zij [de koffie] tegen deze fors lagere prijs kan aanbieden. Dat hoeft ook niet. Het is Maas die aannemelijk moet maken dat de prijs irreëel is', oordeelde de rechter. 'Al met al is niet aannemelijk geworden dat de inschrijfprijs van Selecta irreëel of manipulatief is. Van strategisch inschrijven zou wellicht sprake kunnen zijn, maar dat is niet verboden.'

Lees ook: Stad uren zonder stroom: 'Een bakkie koffie zou wel lekker zijn nu ja'

Ambtenaren hoeven zich overigens niet druk te maken om de kwaliteit van hun bakje pleur. Volgens de gemeente is de aanbieding van Selecta 'luxer' dan het huidige aanbod van Maas International. De aanbieding van Maas International voor de komende periode was wel nog net iets luxer, aldus de gemeente.