Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ook demonstraties in Amsterdam vanwege diplomatieke rel Turkije

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 maart 2017, 16.38 uur

Ook in Amsterdam was het vannacht even onrustig vanwege de diplomatieke rel in Turkije. Een groep van tientallen Turkse Nederlanders verzamelde zich vannacht op het Museumplein.

Even daarvoor reden de demonstranten al toeterend over het Rokin. Volgens getuigen duurde de demonstratie op het Museumplein tot een uur of twee 's nachts. Uit de hand liep het niet: niemand raakte gewond en niemand werd gearresteerd.

abc5media_video_1

Rotterdam
Het was echter een ander verhaal in Rotterdam. Daar escaleerden verschillende demonstraties, met arrestaties en gewonden als gevolg. De rellen braken uit na het vertrek van de Turkse minister voor Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya. Mensen werden meerdere keren gevraagd vreedzaam te vertrekken.

Een groot deel van de aanwezige Turkse Nederlanders gaf aan die oproep gehoor, maar een deel van de demonstranten begon de politie te bekogelen met bakstenen en bloempotten. Dat was voor de ME reden om in te grijpen. Rond twee uur waren twaalf aanhoudingen verricht.

De minister is door de politie uitgeleide gedaan naar Duitsland. Ook haar beveiligers en medewerkers zijn door de Rotterdamse politie naar Duitsland begeleid.

Beeld: Martin Damen

In Amsterdam reed een colonne auto’s luid toeterend door de stad. en zijn gestopt op het museumplein pic.twitter.com/kMjgWXForJ

— donald smit (@donald_smit1964) March 12, 2017