Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rust keert terug op Plein 40-45 na dag van protesten

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 maart 2017, 12.04 uur

Uiteindelijk moest het waterkanon van de politie van de ME aan te pas komen, om een demonstratie van Turkse Amsterdammers op Plein 40-45 te beëindigen. Tegen 0.15 uur vannacht werd het weer rustig op het plein.

Het protest begon gistermiddag rond 14.00 uur naar aanleiding van de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. Een groep van ongeveer 250 Turkse Amsterdammers verzamelde zich op het plein. In eerste instantie werd er nog vreedzaam gedemonstreerd. Maar tegen het eind van de middag werd de sfeer grimmig. Het verkeer rond het plein werd geblokkeerd en er werd met vuurwerk gegooid.

Demonstranten naar huis
Burgemeester Van der Laan besloot de demonstratie te beëindigde op grond van verstoringen van de openbare orde en de veiligheid van het verkeer, zo liet de gemeente weten. Tegen 23.30 uur kwam de politie in actie en werd het plein met behulp van een waterkanon schoongeveegd. Ongeveer een uur later liet de gemeente weten dat de demonstratie beëindigd was: 'Het is weer rustig. Het Plein is bijna leeg, de demonstranten zijn naar huis'.

De politie heeft in de loop van de avond vier mensen aangehouden. Eén voor het brengen van de Hitlergroet en het uiten van nazistische leuzen, twee voor opruiing, en één voor het beledigen van een politieagent. Later werden nog twee mensen aangehouden voor het gooien van stenen en het plegen van openlijk geweld.

Lees ook: Turkse Nederlanders demonstreren in West en op de Dam

Herhaalde waarschuwingen politie
De gemeente stelt dat de politie de demonstranten bij herhaling heeft verteld dat de burgemeester, op grond van de vrees voor openbare ordeverstoringen, de demonstratie zou beëindigen als het protest niet vrijwillig zou worden gestaakt.

Toen daar geen gehoor aan werd gegeven werd het protest beëindigd en greep de politie in.

Martin Damen