Start van hoofdcontent

Stad

nl

Geen halve liters meer achter de Dam: 'Gaan we de Jordaan wel in'

1 januari 1990, 01.00 uur · Aangepast 14 maart 2017, 19.09 uur

Indrinken op straat en dan op het Leidseplein de kroeg induiken, het is vanaf morgen niet meer mogelijk. Stadsdeel Centrum breidt het alcoholverbod flink uit om de overlast van dronken jongeren, toeristen en alcoholisten tegen te gaan.

'De klachten gaan over vervuiling, wildplassen, schreeuwen, vervelend gedrag', zegt Boudewijn van Oranje van het stadsdeel. 'Daar ergeren bewoners zich aan en ook de politie signaleert dat.' Vanaf morgen mag er achter de Dam niet meer op straat gedronken worden, hetzelfde geld voor de straten rondom het Leidseplein. 

Verbod al snel weer uitgebreid?
Op de trap bij de Albert Heijn aan de Nieuwezijds Voorburgwal tikt een vast groepje zijn halve liters weg. 'Het is een mooie plek om te drinken! En daar gaan we waarschijnlijk mee door, en anders gaan we wel de Jordaan in', zegt er één. Het is dus goed mogelijk dat het verbod binnen afzienbare tijd opnieuw uitgebreid moet worden. 

'Dan zullen we daar nieuwe maatregelen moeten nemen', zegt Oranje. 'Maar we moeten eerst altijd zeker weten dat het echt overlast is, dat het verbod gaat helpen en dat het wel het laatste middel is.' Volgend jaar zal de gemeente bekijken of de verboden verlengd zullen worden.

De uitbreiding van het verbod in het groen:

abc5media_image_1