Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verwarrende poster Diyanet verwijderd uit stembureau in Oost

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 maart 2017, 18.35 uur

Een poster van de Turkse religieuze beweging Diyanet is vanmiddag weggehaald uit een stemlokaal in Oost. Het stembureau is gevestigd in een Turkse moskee aan de Joubertstraat.

Het stembureau is aangekleed met Turkse vlaggen en er liggen folders van een religieuze beweging die wordt aangestuurd vanuit, en betaald door, de regering van president Erdogan. Maar er werd niet geflyerd, laat burgemeester Eberhard van der Laan aan de raad weten. 'Er hing een poster die niets te maken had met de verkiezingen maar hij bracht wel verwarring. En verwarring, ook al is het feitelijk niet juist, dan moet die uiting weg.'

Gemeenteambtenaren werden opgeroepen om naar het stemlokaal te komen om eventueel 'verboden campagnemateriaal' te verwijderen. De vlag is door de voorzitter van het stembureau op verzoek van de gemeente weggehaald.

Lees ook: Liveblog: Lijsttrekkers naar de stembus, drukte bij de stembureaus

Een kiezer maakte de situatie vanochtend via Twitter aanhangig. De moskee is een Diyanet-moskee. Diyanet is een Turkse overheidsinstantie voor religieuze zaken. Ook zou de Turkse radio op de achtergrond in de moskee te horen zijn.

abc5media_image_1

#ikstem#Stembureau in #Amsterdam-Oost, Joubertstraat, in een #Diyanet #moskee. Amsterdam vindt dat heel gewoon? Ik niet. pic.twitter.com/i08f2avkym

— Elise Steilberg (@EliseSteilberg) March 15, 2017