Liveblog: Winnaars vieren feest, D66 rukt op in prognose

In Amsterdam is tot nu toe 87 procent van de stemmen geteld. GroenLinks gaat aan kop, maar ook DENK doet het opvallend goed.

Update 02.36 uur:

Het liveblog wordt nu gesloten. Kijk zometeen vanaf 7.00 uur naar extra nieuwsuitzendingen op AT5 voor het laatste nieuws.

Update 02.31 uur:

Inmiddels is nu 70,9 procent van alle stemmen in Nederland geteld. De PVV is vooralsnog na VVD de grootste en de SP blijkt net iets meer stemmen te hebben getrokken dan GroenLinks.

Update 02.17 uur:

De voorlopige uitslagen van Amstelveen zijn nu ook binnen. Met 28,1 procent is de VVD er de grootste partij geworden, D66 volgt met 18 procent. GroenLinks is derde met 10,8 procent van de stemmen.

Update 02.13 uur:

Ook in Caribisch Nederland zijn de stemlokalen woensdagavond (lokale tijd) gesloten. Het was de laatste plek waar nog kon worden gestemd.

Update 01.54 uur:

Nu 54,8 procent van alle stemmen in Nederland geteld zijn, lijkt de race om de tweede plek nog spannender dan eerder vannacht. De PVV, het CDA en D66 staan alle drie op 19 zetels.

Update 01.47 uur:

De nieuwkomers van Forum voor de Democratie vieren ook een feestje, in onderstaande video kunt u een dansende Thierry Baudet aanschouwen.

Update 01.37 uur:

In de meest recente prognose komt GroenLinks uit op 14 zetels, dat zijn er twee minder dan in de prognose eerder op de avond. Dat is nog niet eens de helft van de geschatte zetels die de VVD binnensleept, terwijl Jesse Klaver zich wel als premierskandidaat presenteerde. Dat maakt voor de achterban niet uit, bij het feestje in De Melkweg zijn de leden gewoon aan het dansen.

Update 01.18 uur:

Lodewijk Asscher heeft zijn eerste tweet sinds de stembussen zijn gesloten verstuurd. Hij bedankt de mensen die toch op de PvdA stemden en wil strijden voor de toekomst van de sociaaldemocratie.

Update 01.08 uur:

Inmiddels is 28,5 procent van alle stemmen in Nederland daadwerkelijk geteld. Daardoor zijn er kleine verschillen met de prognoses van eerder op de avond. De VVD behoudt niettemin zijn voorsprong op de rest. Of de PVV of het CDA de tweede wordt, is nog de vraag.

In de laatste prognose van het ANP heeft Mark Rutte 32 zetels, volgt het CDA met 20 en komt de PVV op de derde plek (19 zetels). D66 krijgt er 18, GroenLinks en de SP allebei 14 en de PvdA 10.

Update 00.59 uur:

Hoewel de VVD - met afstand - de grootste partij is geworden, hopen sommige kandidaten toch op een links kabinet. Bram Buskoop, een Amsterdamse kandidaat van de SP, schrijft op Facebook een bericht aan Jesse Klaver, Alexander Pechtold en Lodewijk Asscher om toch een links blok te vormen. Ook Pieter Hilhorst, oud-lijsttrekker van de PvdA in Amsterdam, wijst op de mogelijkheden van linkse regering. Daar is naast D66, GroenLinks, SP en de PvdA, ook het CDA voor nodig.

Update 00.56 uur:

Lodewijk Asscher verwacht niet dat hij en de PvdA deel zullen uitmaken van het nieuw te vormen kabinet. 'Het lijkt mij heel logisch dat niet naar mij wordt gekeken om in een regering te gaan', zei hij in een debat met andere lijsttrekkers bij de NOS. Asscher leed een historische nederlaag met de sociaaldemocraten.

Update 00.13 uur:

DENK is voorlopig de vijfde partij van de stad. Daarmee laat lijsttrekker Tunahan Kuzu partijen als de PVV, SP, Partij voor de Dieren en het CDA achter zich. 'Vandaag is een nieuw hoofdstuk in onze geschiedenis met de volgende woorden: eendracht maakt macht', zei Kuzu eerder vanavond.

Update 00:07 uur:

Na het tellen van 87 procent van alle stemmen in de stad, is het opkomstpercentage 64,8 procent. Dat is vooralsnog lager dan de verkiezingen van 2012, toen was de opkomst 69,9 procent. Landelijk is de opkomst tot nu toe aanzienlijk hoger.

Update 23.51 uur:

Lodewijk Asscher heeft het 'feestje' van de PvdA inmiddels verlaten.

Update 23.27 uur:

In Amsterdam zijn inmiddels de stembiljetten van 316 stembureaus geteld (in totaal zijn er 466). Daaruit blijkt dat GroenLinks vooralsnog aan kop gaat, gevolgd door D66. VVD is de derde partij in Amsterdam, op basis van de eerste stemmen.

Opvallend: DENK (21.648 stemmen) zit de PvdA (23.987 stemmen) op de hielen.

Update 22.59 uur:

Een eerste indicatie van wat Amsterdammers hebben gestemd, komt waarschijnlijk pas na middernacht. Ook het definitieve opkomstpercentage zal nog even op zich laten wachten.

Update 22.50 uur:

Lodewijk Asscher leek niet erg happig om de pers toe te spreken, blijkt uit onderstaande beelden.

Update 22.47 uur:

Thierry Baudet lijkt erg gemotiveerd door de uitslag. De lijsttrekker van nieuwkomer Forum voor Democratie haalt in de prognose twee zetels. Zijn nummer 2, advocaat Theo Hiddema, reageert nog niet op de uitslag. Hij is druk een pleitnota aan het schrijven.

Update 22.45 uur:

AT5 sprak met verschillende PvdA-prominenten over hun historische nederlaag. 'Het is een enorme dreun', zegt Ronald Plasterk. Bekijk hier alle interviews.

Update 22.30 uur:

De grote verliezer van vanavond, PvdA-leider Lodewijk Asscher, heeft zojuist zijn partijgenoten toegesproken. 'Dit is een bittere avond voor de PvdA, De uitslag is ongelofelijk teleurstellend.' Zijn partij lijkt van 38 zetels nu, naar negen te gaan. De uitspraak van de kiezer hebben we te respecteren, aldus Asscher. Hij feliciteerde alle andere partijen die hebben gewonnen.

Update 22.14 uur:

'Ik ben echt supertrots, echt heel erg blij. Het is een verviervoudiging ten opzichte van nu en het hoogste aantal zetels ooit', zegt Kathalijne Buitenweg, de Amsterdamse nummer 2 van GroenLinks, tegen AT5. Ze wil eerst een feestje vieren, morgen praten ze in de nieuwe fractie over hoe nu verder.

Update 22.08 uur:

DENK heeft volgens de exitpoll van Ipsos drie zetels gewonnen. In Geuzenveld lijkt de partij veel steun te hebben gekregen, blijkt uit een tweet van Sywert van Lienden. Bij het tellen van de stembiljetten bij een stembureau, lijkt de stapel van DENK de grootste.

 

Update 22.00 uur:

Zo reageerden de achterban van de PvdA toen de - voor hen - dramatische exitpoll bekend werd gemaakt. Niettemin staan de posities van partijleider Lodewijk Asscher en voorzitter Hans Spekman niet ter discussie, zegt Sharon Dijksma.