GroenLinks grootste in Amsterdam, DENK op vier na grootste

GroenLinks is de grootste partij in Amsterdam met 19,3 procent van de stemmen, gevolgd door D66 met 18,2 procent. VVD is met ruim 15 procent de derde partij van Amsterdam.

Dat meldt de Verkiezingsdienst van het ANP. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen haalde GroenLinks in Amsterdam slechts 5,2 procent van de stemmen.

De PvdA, bij de vorige verkiezingen de grootste met 35,8 procent in Amsterdam, kreeg nu nog 8,4 procent van de stemmen. Een enorme nederlaag. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 leed de partij ook een historische nederlaag, maar haalden de sociaaldemocraten alsnog 18,4 procent van de stemmen.

 

DENK scoort flink
Nieuwkomer DENK is met 7,5 procent de vijfde partij van Amsterdam. Lijsttrekker Tunahan Kuzu laat daarmee partijen als de PVV (7 procent), SP (6,5 procent), Partij voor de Dieren (5,9 procent) en het CDA (2,9 procent) achter zich.

Een andere nieuwkomer die opvalt is Artikel 1, de partij van Sylvana Simons haalt vooralsnog 2,7 procent van de stemmen. Buiten Amsterdam scoort Artikel 1 niet goed genoeg voor een zetel in de kamer. Forum voor Democratie van Thierry Baudet weer wel, terwijl die in de stad slechts 1,2 procent haalt.

Vrijdag wordt de officiële uitslag bekendgemaakt.