Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente pakt illegale verhuur aan en int 1,9 miljoen aan boetes

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 maart 2017, 19.40 uur

Amsterdam heeft vorig jaar 1,75 miljoen euro extra gestoken in het aanpakken van woonfraude. Het resultaat is dat er bijna 170 boetes zijn uitgedeeld, voor een bedrag van in totaal 1,9 miljoen euro. Ook zijn er 284 illegale hotels gesloten.

Doordat er meer geld beschikbaar was, kon er meer gecontroleerd worden. Het aantal boetes steeg zo met 36 procent en het aantal sluitingen met maar liefst 70 procent. Dat heeft de gemeente vandaag bekend gemaakt.

Archief van verhuur aan toeristen
Digitaal onderzoek wordt een steeds belangrijker middel bij het tegengaan van woonfraude. Sinds april vorig jaar doet de gemeente onderzoek naar websites waarop huizen worden aangeboden voor toeristische verhuur. De openbare gegevens worden verzameld en opgeslagen in een digitaal archief.

Lees ook: Ophef om Airbnb-advertentie van oud-D66-raadslid

In die gegevens zijn vorig jaar 159 adressen gevonden waar mogelijk sprake is van illegale toeristische verhuur. 17 woningen zijn direct gesloten omdat de brandveiligheid niet in orde was. De overige onderzoeken zijn nog bezig.

Boete van 148.500 euro
Informatie uit het digitaal archief wordt ook gebruikt als aanvulling om een dossier compleet te maken. Zo is dat bijvoorbeeld gebeurd bij de illegale verhuur van een pand met elf woonruimten in de Kerkstraat. De eigenaar en het betrokken sleutelbedrijf hebben een boete gekregen van 148.500 euro.

Lees ook: Recordboete voor illegale verhuur appartementen Kerkstraat: 297.000 euro

Een andere belangrijke bron van informatie blijft het meldpunt waar Amsterdammers woonfraude kunnen melden. Het aantal meldingen is ook in 2016 weer gestegen. Het meldpunt kreeg 2.606 meldingen binnen, een stijging van 17 procent ten opzichte van 2015. De meeste meldingen gingen over toeristische verhuur, 51 procent (1.332).

Illegale hotels, onderverhuur en drugs
Opvallend is dat er steeds meer illegale hotels worden gemeld: van 403 (24 procent van het totaal) in 2014 naar 834 (37,5 procent) in 2015 en 1.332 (51 procent) in 2016. Ook andere vormen van (mogelijke) woonfraude worden bij de gemeente gemeld, zoals onderverhuur (ongeveer 25 procent) en drugs (11 procent).

Lees ook: 'Gemiddelde pandjesbaas lacht om nieuw Airbnb-akkoord'

Door de aanpak van woonfraude zijn in 2016 1.249 woningen vrijgekomen, meldt de gemeente. Daarin kan nu weer ‘normaal’ worden gewoond. Het gaat om 961 huurwoningen van een woningcorporatie en 288 woningen van particulieren.

Ivens wil nieuwe landelijke wet voor vakantieverhuur
Ondanks deze resultaten vraagt wethouder Ivens het nieuwe kabinet om meer bevoegdheden. Hij roept op om werk te maken van een landelijke wet over de toeristische verhuur van woningen. Er bestaan wel wetten en regels waaraan een woning moet voldoen, maar er zijn geen duidelijke voorwaarden voor het verhuren van woningen aan toeristen, zegt Ivens. 'Ook al maken we nu met eigen middelen goede stappen, we hebben een sterker wapen nodig in Amsterdam tegen illegale vakantieverhuur. De huidige wet biedt daarvoor namelijk te weinig mogelijkheden en is te ingewikkeld.'

Lees ook: Gemeente start kliklijn illegale hotels

De wethouder wil onder andere de grens om je huis te verhuren terugbrengen naar 30 dagen. Nu is dat 60. Ook wil hij dat huiseigenaren verplicht zijn het bij de gemeente te melden als ze hun woningen in de vakantiehuur zetten. Dat maakt het controleren makkelijker.