Spekman stapt in herfst op als partijvoorzitter PvdA

Hans Spekman stapt in oktober op als de voorzitter van de Partij voor de Arbeid. Dat heeft de partij vrijdagavond bekendgemaakt.

Spekmans positie wankelde sinds de verpletterende verkiezingsnederlaag van de PvdA, waarbij de sociaaldemocraten van 35 naar negen zetels kelderden. 

Lees ook: PvdA incasseert grootste verlies ooit: 'Enorme dreun, het doet zeer'

Lodewijk Asscher, fractievoorzitter van de PvdA, reageerde vanavond op het vertrek van Spekman en zei dat hij niet had hoeven opstappen. 'Ik ben blij dat hij niet meteen opstapt maar zegt: "ik ben verantwoordelijk voor het vervolg".'

Veel discussie
'Er is nu veel discussie rond mijn persoon. Die ondermijnt de inhoudelijke discussie', aldus Spekman in een verklaring. 'Het is cruciaal dat we als partijbestuur het gesprek aangaan. Dat moet zorgvuldig en goed gebeuren.' Zaterdag bespreekt de achterban de ontstane situatie op een PvdA-partijbijeenkomst in Utrecht.

Spekman was direct na de nederlaag de gebeten hond. De lijsttrekkersverkiezing tussen Diederik Samsom en Lodewijk Asscher, waar volgens critici de rampzalige uitslag deels aan te wijten is, was een idee van Spekman.