Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Inbreker Van Gogh Museum wilde eigenlijk de Aardappeleters en Zonnebloemen stelen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 maart 2017, 20.03 uur

Het had weinig gescheeld of de aardappeleters zou zijn gestolen uit het Van Gogh Museum. De daders achter de beruchte kunstroof in 2002 wilden eigenlijk dat topstuk meenemen, maar het doek paste niet door het raam. Dat vertelt één van de criminelen in een nieuwe documentaire over de inbraak.

Uiteindelijk namen de criminelen twee andere werken mee, die worden dinsdag teruggebracht naar het museum. De documentaire laat zien hoe de twee inbrekers te werk zijn gegaan. De makers gaan met meesterbrein Octave 'Okkie' Durham terug naar het museum. 

Verkenningswerk 
Voor de inbraak heeft Durham verkenningswerk verricht. Hij zag al gauw dat De Zonnebloemen te goed beveiligd waren om te stelen. En dus viel zijn oog op een ander schilderij: de aardappeleters, één van de bekendste schilderijen. 

Lees ook: Twee gestolen Van Gogh's na veertien jaar terecht

Hoewel de naam een lastige blijft voor Okkie zelf: 'De aardappeltelers, maar ook wetende van dat het gat klein zou worden, dus ik keek ook wat de kleinste waren. Nou toen dacht ik die kerk, dat ziet er interessant uit en die Zeezicht van Scheveningen, dat was heel dikke verf. En op de één of andere manier is dat altijd duurder. Ik weet niet waarom, maar dat idee had ik. Als het gat groter was geweest had ik de aardappeltelers gepakt.'

Lees ook: 'We durfden niet meer te geloven dat de schilderijen ooit terug zouden komen'

En dus stal Durham samen met mededader Henk B. de werken Zeezicht bij Scheveningen en Het Uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen. De schilderijen verkocht hij aan een Italiaanse maffiabaas.

Ervaren inbreker
Volgens documentairemaker Vincent Verweij was Durham een goede en ervaren inbreker: 'Misschien wel de beste van Amsterdam zegt hij dan zelf. Hij pikte altijd computers, lcd-schermen en dat soort dingen bij bedrijven. En toen dacht hij van ja een museum, dat is ook een kwestie van een ruitje intikken en iets van de muur trekken. Dat is niet zo heel veel anders dan wat ik normaal doe. Laat ik dat maar eens proberen.'

Lees ook: Diefstal Van Goghs in 2002: 'waarschijnlijk is deze ladder gebruikt'

Tijdens de inbraak verloren de twee daders een pet en een muts, waardoor ze gepakt zijn. In 2005 is Durham veroordeeld tot 3,5 jaar cel en hij moet het museum een fikse schadevergoeding betalen. Ook de doeken heeft de politie inmiddels in Italië gevonden. Aanstaande dinsdag krijgt het museum beide werken terug.

Rechtszaak?
Toch verwacht Verweij dat de zaak nog een staartje krijgt: 'Hij wil graag dat het museum die schadevergoeding die hij aan hun moet betalen kwijtscheldt, omdat de doeken nu terug zijn. Het museum stelt zich inmiddels op het standpunt dat zij die schade nog steeds vergoed willen hebben en justitie steunt dat. Dus ik denk dat we nog een rechtszaak tegemoet gaan zien.'

De documentaire wordt dinsdag uitgezonden.