Van coke tot crystal meth: krokodillen bewaakten opbrengst van 'drugswarenhuis'

Coke, speed, MDMA, GHB en Crystal Meth; het was allemaal bij hen te krijgen. Tien personen uit Almere en Amsterdam hielden zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) ruim een jaar lang bezig met grootschalige drugshandel. Vanaf morgen staat de vermeende drugsbende voor de rechter.

De organisatie ging volgens justitie professioneel te werk. Een van de verdachten liet volgens het OM een deel van het verdiende drugsgeld (ruim 200 duizend euro) bewaken door drie krokodillen in een loods naast zijn woning.

Crystal Meth
De criminele organisatie zou zich van 1 januari 2015 tot hun aanhouding op 23 februari vorig jaar hebben beziggehouden met grootschalige drugshandel. De groep richtte zich op het bereiden, bewerken, vervoeren en verkopen van grote hoeveelheden cocaïne, XTC, GHB, speed en Crystal Meth. Van die laatste drug werd bij een inval een hoeveelheid gevonden ter waarde van ruim een half miljoen euro.

Lees ook: Amsterdamse 'Steve Irwin' aangehouden in zaak crystal meth

De drugs werden ook regelmatig afgeleverd in België. Bij invallen in panden in Amsterdam en Almere trof de politie vorig jaar ruim 300 duizend euro aan contanten aan en enkele vuurwapens.

Krokodillen
Een van de verdachten zou volgens het Openbaar Ministerie het verdiende drugsgeld hebben bewaard onder zijn krokodillenverblijf in een loods langs de A10. Bij een inval stuitte de recherche op drie levensgrote krokodillen. Onder het terrarium lagen diverse koffertjes met in totaal ruim 200 duizend euro. Zijn advocaat benadrukte eerder al dat de man niet wist wat er in de koffers zat. Het OM verdenkt hem overigens niet van drugshandel, zo blijkt uit de tenlastelegging.

Schilderij
De drugsbende zou de opbrengsten voor een groot deel hebben witgewassen. Zo zou het verdiende geld zijn geïnvesteerd in auto's, sieraden, en een schilderij ter waarde van bijna 4 duizend euro.

AT5 sprak enkele jaren geleden met één van de verdachte vanwege het feit dat hij krokodillen houdt. Deze reportage is hieronder te bekijken.