Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Na 350 jaar wordt het officieel: het Leidsebosje heet straks Leidsebosje

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 maart 2017, 15.03 uur · Foto: Google Maps

Ruim drie eeuwen wordt het kleine groenstrookje tussen het Leidseplein en de Stadhouderskade het Leidsebosje genoemd en ook op Google Maps werden zoekers naar het juiste stukje gras gestuurd. Maar het kleine stadsparkje met vier platanen was officieel naamloos. Het stadsdeel West heeft dat nu veranderd.

Begin deze maand werd de naam Leidsebosje officieel geadviseerd door de bestuurscommissie en daarmee heet het Leidsebosje straks ook echt Leidsebosje. Wat nog rest is een laatste besluit van het college.

Leydsche Bosschage
Het stadsparkje ontstond ooit toen de stad zich uitbreidde buiten de grachtengordel. De Leydsche Bossschage lag net buiten de Leidsepoort en was door de eeuwen heen een populaire plek om te flaneren. De Leidsepoort was één van de acht toegangspoorten van de stad en werd gebouwd in 1664 op de plek waar nu het Hotel Americain staat. De poort werd in 1862 gesloopt om plaats te maken voor de uitbreiding van de stad.

De Onbekende Kunstenaar
Het Leidsebosje is ook de plek van een van de bekendste standbeelden van de stad: het houtzagertje, of door sommige mensen het boomzagertje genoemd. Het beeld staat op een grote overhangende tak van een van de platanen en werd gemaakt door De Onbekende Beeldhouwer. Ook het beeld van een uit de grond oprijzende violist bij de Stopera is gemaakt door dezelfde kunstenaar.

De beelden zijn eigendom van de gemeente mits de naam van de kunstenaar nooit bekend gemaakt wordt. Volgens de gemeente zou het gaan om een medicus die in zijn vrije tijd kunstenaar is. Maar ook zijn er geruchten dat de beelden van de hand zouden zijn van kunstenaar Gene Holt en ook prinses Beatrix wordt genoemd als mogelijke maker.

In het kader van de vindbaarheid en de openbare orde en veiligheid, vond het stadsdeel het tijd dat de naam van het parkje officieel werd vastgelegd.