Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Ton onderwijsgeld naar school met één leerling': Onderwijsinspectie stelt onderzoek in

23 maart 2017, 18.53 uur

De Onderwijsinspectie doet onderzoek naar de bekostiging van een zogenoemde Steve Jobsschool in Amsterdam. Op die school staat nog één leerling ingeschreven en er wordt geen les gegeven. Toch gaat er nog steeds geld naartoe.

Volgens de inspectie, die een bericht van de Algemene Onderwijsbond en het Onderwijsblad bevestigde, zal het geld moeten worden terugbetaald als blijkt dat het geld onterecht naar Onderwijs 4 Nieuwe Tijd (O4NT) is gegaan, de stichting achter de school. Die stichting heeft daar geen recht meer op vanaf het moment dat de school 'effectief' is gesloten. Dat zoekt de inspectie nu uit.

Het zou om een ton gaan die sinds oktober is betaald. Vorige zomer werd al vastgesteld dat de school niet levensvatbaar was.

De school in kwestie, De Voorsprong, is één van de twee Steve Jobsscholen die in 2014 door O4NT in Amsterdam zijn geopend. De Voorsprong kreeg echter nooit voldoende leerlingen, waarop vorige zomer al werd besloten om de school te gaan afbouwen.

O4NT-voorzitter Maurice de Hond liet eerder vandaag aan de Onderwijsbond weten dat er inderdaad nog maar één leerling staat ingeschreven. 'De leerling zit in een herplaatsingstraject', aldus De Hond. 'Deze leerling staat bij ons ingeschreven en we zijn nog steeds verantwoordelijk voor hem. Mocht deze leerling weer vanuit onze school in Zuidoost les moeten krijgen dan zullen we dat tot het eind van het schooljaar ook gaan doen.'