Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Na bedreiging van Erdogan is openbare orde hier in het geding'

23 maart 2017, 19.50 uur

Nederlanders met een Turks paspoort kunnen zich vanaf begin april in de Rai uitspreken over de rol van president Erdogan. Als het aan de VVD in Zuid ligt, wordt er dan niet gedemonstreerd in de directe omgeving.

'Dit referendum, dat toch al zo beladen is, mag niet worden aangegrepen om extra propaganda te maken voor Erdogan en het regime in Ankara', verklaart Ronnie Eisenmann van de VVD in Zuid.

Lees ook: Vrees voor ongeregeldheden rond Turks referendum

Daarnaast vreest Eisenmann voor ongeregeldheden, zoals op Plein '40 '45. 'De aanwijzing is de retoriek vanuit Ankara. Die de Turkse burgers hier in Nederland aanzet om toch vooral voor het regime te stemmen.'

Campagne voeren
In het referendum wordt bepaald of president Erdogan meer macht krijgt. Meerdere ministers wilden campagne voeren in Europese landen, maar een aantal van hen werd geweerd. Erdogan zei daarop dat Europeanen niet meer veilig over straat kunnen als Europa zo doorgaat.

'Je moet je afvragen of de retoriek van Erdogan niet de aanleiding is om dit soort maatregelen te treffen', stelt Eisenmann. 'Gisteren werden de Europese burgers rechtstreeks door hem bedreigd. Dat is meer dan retoriek en dan is wat mij betreft de openbare orde in het geding.'

Lees ook: Waarom massaal toeteren en zwaaien met de Turkse vlag?

De VVD suggereerde vanochtend in de Telegraaf dat zo'n verbod in Deventer al geldt. Een woordvoerder van de gemeente Deventer ontkent dat.