Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder wil bod op Nuon-centrale met één miljoen verhogen

24 maart 2017, 13.16 uur

Wethouder Abdeluheb Choho (duurzaamheid) wil het bod op de kolencentrale van Nuon verdubbelen.

Duurzame energieleverancier Vandebron maakte donderdag bekend er een miljoen euro voor over te hebben om de Hemwegcentrale in de hoofdstad over te nemen en een nieuwe bestemming te geven. Nuon liet dezelfde dag nog weten niet akkoord te gaan met dit 'stuntbod'.

Choho kondigde vrijdag aan dat hij eveneens een miljoen wil vrijmaken om bij te dragen aan de sluiting. 'Het drastisch terugbrengen van de CO2-uitstoot en andere luchtvervuiling is goed voor het klimaat en de gezondheid van Amsterdammers. Ook ik ben daarom altijd voorstander geweest van het sluiten van de kolencentrale, met oog voor de belangen van de werknemers van de centrale.'

Goede regeling voor tweehonderd werknemers
Nuon gaf in december aan open te staan voor sluiting van de kolencentrale, mits er een goede regeling komt voor de tweehonderd werknemers die hierdoor op straat komen te staan. Na het bod van Vandebron zei de energiemaatschappij het idee sympathiek te vinden, maar ze noemde de vervroegde sluiting een 'serieuze aangelegenheid'. Vandebron wil van de centrale een plek maken voor alle Amsterdammers.

De wethouder moet het voorstel nog voorleggen aan de gemeenteraad. Ook roept hij de Rijksoverheid op verantwoordelijkheid te nemen, zodat de vervuilende kolencentrale daadwerkelijk kan worden gesloten. Volgens een woordvoerder van Choho gaat het Rijk daar uiteindelijk over.