Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Stad staat stil bij 'het Orakel van Betondorp': Johan Cruijff herdacht

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 maart 2017, 13.46 uur · Foto: Nick Bongers

'Als je niet ken winnen, moet je zorgen dat je niet verlies', toch verloor Amsterdam, Ajax en heel voetbalminnend Nederland haar beste speler ooit. Het is vandaag precies een jaar geleden dat Johan Cruijff op 68-jarige leeftijd overleed.

De eeuwige nummer 14 van Ajax, de kampioen van FC Barcelona en de held van het Nederlands Elftal, overleed op 24 maart 2016 na een strijd tegen kanker. De enorme bloemenzee bij zijn ouderlijk huis in Betondorp van een jaar geleden is al lang niet meer. Maar dat neemt niet weg dat de voetballer niet meer gemist wordt.

Lees ook: Bloemenzee voor geboortehuis Cruijff groeit gestaag

'Johan zag de bal'
Bij het Olympisch Stadion wordt Cruijff vandaag herdacht. Er stond al een beeld van de voetballer. Maar vandaag is er ook een groot spandoek bij te zien, met een gedicht ter nagedachtenis: 'En Vincent zag het koren. En Einstein het getal. En Zeppelin de Zeppelin en Johan zag de bal'.

abc5media_image_1

Gloriejaren bij Ajax
Ajax plaatste vanochtend vroeg een in memoriam-video online met daarin beelden uit zijn gloriejaren bij de club.

Alweer een jaar geleden dat hij ons ontviel, maar nog altijd in ons hart: Johan Cruijff.#vooraltijdnr14 pic.twitter.com/JVgMQWdrny

— AFC Ajax (@AFCAjax) March 24, 2017

'Gracies Johan'
Ook in zijn tweede thuis wordt Cruijff vandaag herdacht. Zo tweette FC Barcelona een video van een dribbelende Cruijff, die in het seizoen '73 / '74 scoort tegen aartsrivaal Real Madrid. Barcelona-voorzitter Josep Maria Bartomeu plaatste een foto van het eerbetoon in Camp Nou van vorig jaar met de tekst 'Altijd in onze gedachten' en de stadionfoto met de tekst 'Gracies Johan'.

Always in our thoughts pic.twitter.com/fSfitQDGsT

— Josep Maria Bartomeu (@jmbartomeu) March 24, 2017

Gedicht over Cruijff
Stadsdichter K. Schippers publiceerde vandaag zijn eigen nagedachtenis aan Cruijff: het bijzondere gedicht Denkbeeldige Wedstrijden.

Duizenden mensen tekenden condoleanceregister
De dood van 'het Orakel van Betondorp' zorgde voor een schokgolf in de stad. Bij zijn ouderlijk huis in Betondorp werden al enkele minuten later de eerste bloemen gelegd. In de Arena kwamen duizenden mensen om een condoleanceregister te tekenen en ter nagedachtenis aan Johan Cruijff trok een stoet van bijna 4000 mensen vanuit Betondorp naar de Arena.