Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Kunst: sexy poses op een doodskist

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 maart 2017, 15.11 uur

Sexy gefotografeerd worden op een doodskist. Dat kon gisteravond in Uitvaartmuseum 'Tot Zover'. Daar opende de expositie 'Especially for you' van fotograaf Maurizio Matteucci waar erotische kalenders die doodskisten aanprijzen te zien zijn.

En de mensen stonden in de rij voor een fotoshoot op een doodskist. 'We wachten nog even met erin liggen. We hebben nog veel te veel te doen', grapt een bezoeker. Zelfs kinderen kwamen op de expositie af om zich te laten fotograferen.

Natuurlijk zit er een boodschap achter deze bijzondere combinatie van erotiek en de laatste rustplaats, legt curator Babs Bakels uit. 'Het is natuurlijk een gimmick, het is satire. En met die satire willen we eigenlijk jonge mensen in aanraking brengen met een moeilijk onderwerp, namelijk de dood.' 

Volgens Linda Damhuis van Bochra BV, de kistenmaker, is een doodskist alles behalve stoffig.  'Als je denkt aan een uitvaartmuseum denk je een beetje aan een stoffig imago, of aan iets heel anders. Maar niet aan heel hip of modern en eigenlijk een sexy product', zegt Damhuis. Fotograaf Matteucci is het hier mee eens. Hij denkt dat hij het imago van de doodskist zeker heeft veranderd.

Als u ook warm loopt voor deze kisten, dan kunt u nog tot en met 2 september in uitvaartmuseum Tot Zover terecht.