Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Matthijs de Ligt vervangt De Vrij bij Oranje, jongste debutant sinds 1931

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 maart 2017, 21.11 uur

Matthijs de Ligt begint zaterdagavond om 20.45 uur met het Nederlands elftal aan de uitwedstrijd tegen Bulgarije in de WK-kwalificatie. De zeventienjarige verdediger vervangt Stefan de Vrij, die ook zaterdag nog te veel last had van een scheenbeenblessure. De Ligt is de jongste debutant in Oranje sinds 1931.

De Ligt veroverde afgelopen maand een basisplaats bij Ajax. Het talent maakte indruk, maar ging in de duels met FC Kopenhagen en Excelsior ook in de fout bij twee tegentreffers van de club uit Amsterdam. Hij krijgt van bondscoach Danny Blind rechts in het centrum van de defensie de voorkeur boven de linksbenige Wesley Hoedt. Ook Joël Veltman, tot dit seizoen centrumverdediger, start op de bank.

De Vrij moest donderdag en vrijdag de training van Oranje overslaan. Toch hoopte Blind nog dat hij de verdediger van Lazio kon opstellen tegen de Bulgaren. De bondscoach kan ook al geen beroep doen op de geblesseerde centrumverdedigers Virgil van Dijk en Jeffrey Bruma. Bovendien kreeg Blind vrijdag slecht nieuws over spits Vincent Janssen, die ziek afhaakte.

De Ligt vormt de defensie met Rick Karsdorp, Bruno Martins Indi en Daley Blind. PSV-keeper Jeroen Zoet staat onder de lat. Davy Klaassen, Kevin Strootman en Georginio Wijnaldum vormen het middenveld van Oranje. Bas Dost vervangt Janssen in de punt van de aanval. Arjen Robben en Quincy Promes zijn de buitenspelers van Nederland in Sofia.

Opstelling Nederland: Zoet, Karsdorp, De Ligt, Martins Indi en Blind; Klaassen, Strootman en Wijnaldum; Robben, Dost en Promes.