Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ook fout met glucosemeting bij locaties HVO-Querido: klein risico op hepatitis- of hiv-besmetting

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 maart 2017, 19.28 uur

Ook bij twee locaties van HVO-Querido hebben mogelijk cliënten en medewerkers een zeer klein risico gelopen op besmetting met hepatitis B, C, en hiv door verkeerd gebruik van een glucosemeter. Vorige week werd bekend dat tientallen cliënten van de GGD door eenzelfde fout dat risico hebben gelopen.

Volgens HVO-Querido gaat het om locaties de Veste en de direct daarnaast gelegen semi-zelfstandige woningen in Nieuw-West. In totaal zouden twaalf cliënten en medewerkers een glucosemeting hebben gedaan met een apparaatje dat bedoeld is voor individueel gebruik.

Lees ook: Fout met glucosemeting GGD: Klein risico op hepatitis- of hiv-besmetting voor tientallen cliënten

Het is volgens de zorgorganisatie bekend welke mensen op de Veste van het apparaatje gebruik hebben gemaakt.  Zij worden uitgenodigd om hun bloed te laten testen. Het zou om de enige locaties gaan waar de fout zich heeft voorgedaan. HVO-Querido heeft de fout gemeld bij de GGD.

Het gaat niet om de gebruikte naalden, die worden per gebruiker vernieuwd, maar om bloed dat mogelijk op het apparaat zelf is achtergebleven. De glucosemeters worden gebruikt ter controle op diabetes.

HVO-Querido is een zorgorganisatie in Amsterdam, Diemen, Amstelveen en Haarlem. De organisatie biedt zorg aan onder andere dak- en thuislozen en verslaafden.

Lees ook: Zorgen over fout GGD: 'Ik probeer er niet zoveel aan te denken'