Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie komt tussen bouwvakkers en krakers De Ruijterkade

29 maart 2017, 14.08 uur · Aangepast 29 maart 2017, 17.20 uur

Toen bouwvakkers vanochtend een pand aan de De Ruijterkade in wilden om aan de slag te gaan, zagen ze tot hun verbazing dat dit pand gekraakt was. Ze kwamen er niet in.

De mannen probeerden naar binnen te komen om aan het werk te gaan. Hierop ontstond toen een conflict tussen de werklui en de krakers. Er zou onder andere een steen naar beneden zijn gegooid die op een auto terecht kwam. De politie kwam er aan te pas en de bouwvakkers zijn toen na 'goed overleg' vertrokken. De krakers zitten nog in het pand. 

Het pand, eigendom van Oscar Stradmann, is zondag gekraakt. Over het balkon hebben de krakers een spandoek gehangen met de tekst 'Oscar Stradmann is een terrorist'. Volgens de krakers stond het pand al een tijd leeg. In een gesprek met Het Parool zegt Stradmann dat dit niet klopt. Hij zegt er tot november zelf in te hebben gewoond. In januari is er vervolgens begonnen met de verbouwing. 

abc5media_image_4

De politie bevestigt tegen AT5 dat er een aangifte wordt verwerkt. Pas daarna kan de politie overgaan tot verwijdering van de krakers. Wanneer dit precies zal gebeuren is niet bekend.

Stradmann is ook eigenaar van het niet onomstreden North Orleans appartementencomplex. Dit project raakte in opspraak omdat het werd aangeprezen als studentenwoningen. Maar de gemeubileerde appartementen worden aangeboden voor maar liefst 1250 euro per maand. Marianne Poot De VVD kaart de kwestie van de krakers in de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad aan:

Dit is de omgekeerde wereld. @MariannePoot vraagt in de gemeenteraad uitleg van de burgemeester. Juist eigenaren verdienen bescherming. https://t.co/fSUpNJpvrz

— VVD Amsterdam (@VVDAmsterdam) March 29, 2017