Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Op deze partijen werd in jouw buurt het meest gestemd

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 maart 2017, 15.10 uur

GroenLinks de grootste partij, in Noord een grote groep PVV-stemmers en DENK de grootste in Nieuw-West, het waren de opvallendste resultaten van de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen in de stad. Maar nu heeft de gemeente ook een kaart gemaakt van de stemresultaten van alle 466 stembureau's.

Op die kaart staan een aantal opvallende stemresultaten. Zo stemde 40, 3 procent van de mensen die hun stem uitbrachten op het ROC Westpoort, op DENK. Op de Timotheusschool, ook in Nieuw-West, deed maar liefst 44,5 procent van de stemmers dat.

VU en VUmc de uitzondering in Zuid
In Zuid werd bij de meeste stembureau's op de VVD gestemd: 34,6 procent van de kiezers in de Obrechtkerk, 39,8 procent in het Hiltonhotel en 39,7 procent in de WTC Toren A t/m G op de Zuidas stemde op de VVD. Opvallend in het stadsdeel zijn de twee locaties waar D66 met afstand de grootste werd. Bij de VU stemden de meeste kiezers op de partij van Alexander Pechtold, hetzelfde gold voor het stemlokaal in het VUmc (ziekenhuis).

Lees ook: GroenLinks grootste in Amsterdam, DENK op vier na grootste

GroenLinks en D66 in Oost en Centrum; PVV in Betondorp
Op veel stembureau's in het Centrum en in Oost werden GroenLinks en D66 de grootste partijen. Bijzonder groot was de winst van GroenLinks op Science Park. In Eetcafé Oerknal werd daar door maar liefst 42,3 procent van alle kiezers op GroenLinks gestemd. In Betondorp bij stemlocatie Servicepunt Het Brinkhuis werd de PVV de grootste partij en in het Verenigingsgebouw Batavia in de Indische Buurt was het DENK dat de meeste stemmen kreeg.

Lees ook: DENK grootste in Nieuw-West: 'De PvdA pleegde verraad'

Tolhuistuin en A'DAM Toren zorgen voor winst GroenLinks in Noord
In Noord werd GroenLinks net de grootste partij, maar dat kwam vooral omdat er op de locaties Tolhuistuin en de populaire A'DAM Toren massaal op die partij gestemd werd. Op stemlocaties in Tuindorp en Molenwijk werd de PVV van Geert Wilders de grootste.

PvdA op slechts vijf locaties de grootste
Zuidoost laat een grote variatie zien aan grootste partijen per stembureau. Zo werd op stembureau Basisschool De Schakel Artikel 1 de grootste partij met 19,6 procent van alle stemmen, net als op de stemlocatie in het Bijlmersportcentrum (18,6 procent). De PvdA werd slechts op vijf locaties in de stad de grootste partij, al die stembureau's liggen in Zuidoost.