Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verborgen camerabeeld: handhavers zijn kansloos tegen overgebleven ronselaars Schiphol

30 maart 2017, 20.23 uur · Aangepast 30 maart 2017, 21.57 uur

Ze zijn al sinds begin februari niet meer welkom op Schiphol. Toch lijken de handhavers maar weinig te kunnen doen tegen de paar overgebleven taxironselaars op de luchthaven. AT5 ging met een verborgen camera naar Schiphol en legde de ronselpraktijken vast.

Op de beelden is te zien hoe handhavers wel afstappen op ronselaars, maar lang niet altijd kunnen voorkomen dat toeristen alsnog meegenomen worden. Zo spreekt een ronzelaar een groep toeristen aan, terwijl er een handhaver direct achter hem staat. De handhaver spreekt de ronselaar aan, maar die geeft niet op.

Lees ook: Chauffeurs verliezen rechtszaak en mogen niet meer ronselen op Schiphol

'Als je pech hebt sta je twee uur te wachten'
Voor de chauffeurs die nog wel op Schiphol mogen komen en die zich aan de regels houden, is het er niet makkelijker op geworden om klanten te vervoeren. Via een nieuw ingesteld ticketsysteem moeten ze wachten'' tot ze de standplaats voor de aankomsthal op mogen. 'Als je pech hebt sta je twee uur te wachten, als je gelukt hebt een halfuur en je bent aan de beurt', vertelt taxichauffeur Huseyin Saritas.

Lees ook: Toch nog ronselaars actief op Schiphol; tot nu toe vier boetes uitgedeeld

Maar voor de ronselaars geldt dat dus niet. Zij pikken veel klanten in en daar hebben chauffeurs moeite mee. 'Ik heb collega's die op een gegeven moment gezegd hebben: "Ik kan het niet meer handelen om op de standplaats te staan en dan voor mijn neus de ene na de andere weggekaapt te zien worden"', vertelt Saritas. 'Voor mij is het nog niet zover, maar die grens komt wel in zicht.'