Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Bewoners IJburg op de Stopera om komst statushouders

30 maart 2017, 21.19 uur

Het waren er ruim 300 in de originele plannen van de gemeente, het werden er maximaal 190, maar de buurt wil niet meer dan 80 woningen voor statushouders en studenten op IJburg. Gisteren probeerden omwonenden van het nog te bouwen complex, wethouder Ivens op de Stopera te overtuigen.

Maar de wethouder lijkt te blijven bij zijn plan, waarbij er tussen de 160 en 190 woningen voor statushouders en studenten gebouwd gaan worden op een nu nog lege kavel. Tegen verschillende raadsleden vertelde Ivens dat de stad nog bijna 1000 statushouders een woning moet bieden. 'We moeten ook luisteren naar de mensen die woningen zo hard nodig hebben', zei Ivens in de raadscommissie Wonen.

Lees ook: Buurt teleurgesteld: minimaal 160 woningen voor statushouders en studenten op IJburg

'Plan van tafel geveegd'
De buurt kwam eerder met een alternatief plan, waarin ruimte is voor maximaal 80 woningen. Dat plan werd gisteravond op de Stopera opnieuw aan de wethouder en verschillende raadsleden gepresenteerd. 'Als het moet, doe het dan kleinschalig en ga het daarna opschalen, dan is succes gegarandeerd', vertelt buurtbewoner Linlin van Lonkhuyzen. 'Wij vinden het doodzonde dat het plan, dat in samenwerking met experts is ontwikkeld, gewoon van tafel wordt geveegd.'

Lees ook: Bewoners IJburg vrezen komst statushouders

De wethouder heeft toegezegd de buurt tegemoet te willen komen, door opnieuw naar het ontwerp van de woningen te kijken. Ook wordt gekeken of de wijk gecompenseerd kan worden met extra groen op andere plekken. Volgende week gaat de wethouder weer met de buurt in gesprek.