Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Ancilla van de Leest stopt als lijsttrekker Piratenpartij

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 april 2017, 23.05 uur

Ancilla van de Leest vertrekt bij de Piratenpartij.

Dat zegt ze tegen AT5. Van de Leest was sinds 2016 lijsttrekker van de politieke partij, die in de Tweede Kamer probeerde te komen. De Piratenpartij kreeg bij de verkiezingen echter niet genoeg stemmen voor een zetel.

Van de Leest kwam later in de middag met een uitgebreide verklaring. Ze wil 'ruimte creëeren voor een waardige opvolger die deze eervolle leiderschapsfunctie kan bekleden'.

Ze zegt dat ze niet langer genoeg tijd en aandacht kan geven aan de functie van lijsttrekker. 'Ik zal beschikbaar blijven als extern adviseur voor mijn voormalige collega’s. Ook zal ik symbolisch passief lid blijven.'  

Voormalig model
De ex-lijsttrekker is voormalig model en presentatrice. In het verleden werkte ze onder andere voor de privacybeweging Bits of Freedom. In 2014 deed de geboren Rotterdamse nog een gooi naar een raadszetel namens de Piratenpartij in Amsterdam.

Ze liet zich in het verleden al vaker kritisch uit over privacy-gerelateerde onderwerpen. Ook haalde Van de Leest de landelijke media door een ruzie met Gordon.