Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Van Bar Meerzicht tot de Arena: de ups en downs van het Ajax-supportershome

6 april 2017, 20.16 uur · Aangepast 6 april 2017, 21.31 uur

Na ruim twee jaar krijgen Ajax-supporters weer een officieel honk en daarmee wordt er een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de geschiedenis van het supportershome. AT5 maakte een overzicht dat begint bij de Meer.

Het stadion de Meer is al lang niet meer, maar toen het nog wel was, verzamelden F-side supporters zich in een honk bij het stadion en op de rand van Betondorp was er café Bar Meerzicht. Dat café was meer dan 25 jaar een vaste verzamelplek voor veel supporters, totdat Ajax verhuisde naar de Arena in 1996.

Bobby Haarms als beschermheilige
Jarenlang werd het gebied rond de Arena door supporters als 'sfeerloos' bestempeld, totdat er in 2002 een supportershome kwam, ten noorden van het stadion. De komst van het home lag bij bestuurders rondom en binnen Ajax heel gevoelig vanwege een 'risicovolle' supportersgroep. De inmiddels overleden ras-Ajacied Bobby Haarms was vanaf dag één de beschermheilige van het nieuwe home. 'Mensen zeggen altijd, hier komen niet de beste mensen binnen. Nou dat vind ik helemaal niet', vertelde hij bij de opening van het home tegen AT5.

Lees ook: Burgemeester geeft Ajax-supportershome laatste waarschuwing

Hoewel het home een succes werd qua sfeer en bezoekersaantallen -rond sommige wedstrijden werd het home door duizenden supporters bezocht- waren er ook problemen. Door de jaren heen werd het home meerdere keren gesloten. Zo gooide oud-burgemeester Job Cohen een slot op het honk in 2007. Aanleiding waren de rellen tussen Ajax-supporters en die van Dinamo Zagreb, waarbij het supportershome als uitvalsbasis gebruikt werd. In totaal werd het home zes keer gesloten, maar ging het ook zes keer weer open.

Tot twee keer toe afgebrand
De problemen met het honk zouden mede veroorzaakt worden door de ligging ten noorden van het stadion. En dat is precies de plek waar uitsupporters het stadion moeten betreden. Het idee ontstond daarom om het home naar de zuidzijde te verplaatsen. Maar voordat die plannen uitgevoerd konden worden brandde het home in 2015 voor de tweede keer tot de grond toe af.

Lees ook: Supportershome geopend: 'Wij zijn Ajax, wij zijn niet te stoppen'

In plaats van dat de brand het proces versnelde, leek de verplaatsing van het home juist steeds langer te duren. Ruim twee jaar werd er door de gemeente, Ajax en de supporters overlegd. Een rechtszaak die aangespannen was door een ondernemer rond het stadion, vertraagde de plannen nog verder. Vanwege het uitblijven van een nieuw home bezetten boze supporters in 2015 kort de kantine van trainingscomplex de Toekomst, maar daarna blijft het lange tijd stil. Totdat de komst van het nieuwe home vandaag aangekondigd werd.