Start van hoofdcontent

Stad

nl

Groot islamevenement in Apollohal

15 mei 2009, 15.59 uur · Aangepast 18 mei 2009, 10.13 uur

Politici, geleerden en wetenschappers gaan zaterdag tijdens het eerste Nationaal Islam Congres met het publiek in discussie.

In de Apollohal doet de organisatie een oproep tot dialoog, begrip en samenleven. Het congres is het grootste islamevenement in Nederland. Het programma staat voor een groot deel in het teken van salafisme; een radicale, antiwesterse islamitische stroming.

Deze stroming kwam het afgelopen jaar in opspraak door een aantal radicale predikers. Tijdens het congres besteedt de organisatie aandacht aan de achtergronden en gevolgen van deze stroming op de moslimgemeenschap. Ook worden er fatwa's, religieuze oordelen, uitgesproken.

Khalid Yassin, een prediker die begin dit jaar in opspraak raakte door een aan Wilders gerichte uitspraak, zal een workshop geven. Ook Tariq Ramadan zal spreken. Hij wordt gezien als een progressieve moslim die zich regelmatig afzet tegen de islam. De organisatie heeft ook Tweede Kamerleden en andere prominente politici uitgenodigd. Het Instituut voor Islam Studies hoopt vooral dat PVV-leider Geert Wilders naar het congres komt. Maar die liet weten “in geen 100 miljoen jaar” in te gaan op de uitnodiging.