Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ruim 1500 vluchtelingen aan het werk of naar school in Amsterdam

10 april 2017, 18.48 uur

Afgelopen jaar zijn ruim 1500 statushouders in Amsterdam begonnen met een baan, opleiding of een traject daartoe. Dat zijn driekwart van het totaal aantal vluchtelingen dat vorig jaar in de stad kwam wonen. Met een intensieve begeleiding voor langere tijd wil de gemeente zorgen dat statushouders snel uit de bijstand komen.

Van de ruim 1500 statushouders, vonden er vorig jaar 223 een baan, volgen er 717 een opleiding en zitten er ruim 800 in een traject naar werk of een opleiding, zoals vrijwilligerswerk.

Eritrea
Zo ook de 45-jarige Tesfalem Asfaha. Hij vluchtte anderhalf jaar geleden om politieke redenen vanuit Eritrea naar Nederland. Vanaf december volgt hij Nederlandse les en een inburgeringscursus en nu werkt hij als tolk voor andere vluchtelingen die een begeleidingstraject volgen. 'Het is belangrijk. Niet alleen voor mijn werk, maar ook voor mijn ontwikkeling, om mijn Nederlands te verbeteren', vertelt hij.

Begeleiding
Niet alleen zijn persoonlijke capaciteiten en inzet zorgden ervoor dat Tesfalem snel een baan vond, ook de gemeente stuurde hier stevig op aan met een intensief en persoonlijk begeleidingstraject. 'We kijken naar wat heb je gedaan, wie ben je als persoonlijkheid. Dat kan ook door middel van een assessment. Degenen die nog geen goed Nederlands kunnen een taalboost krijgen. Binnen vier weken krijgen ze een versnelde cursus Nederlands. We helpen ze bij het vinden van een inburgeringscursus en gaan kijken wie er aan het werk kan, het liefst betaald', vertelt Ingrid de Vries van de gemeente.

Maatschappelijk werker
Veel statushouders beginnen in de horeca, groenvoorziening of een naaiatelier en willen daarna opklimmen. Tesfalem's droom is een baan als maatschappelijk werker. Hij merkt dat naast het spreken van de taal ook een actieve houding belangrijk is om snel te kunnen integreren: 'Ze moeten ook naar buiten gaan om te integreren, veel contact maken en leergierig zijn.'

In 2017 en 2018 worden er jaarlijks nog eens 1600 statushouders gehuisvest. De gemeente wil dat de helft van alle erkende vluchtelingen binnen drie jaar, uit de bijstand is.