Start van hoofdcontent

Stad

nl

Sylvana Simons: 'Goed nadenken over hoe we met elkaar omgaan'

12 april 2017, 13.12 uur

Toen Sylvana Simons vanochtend aankwam bij de rechtbank aan de Parnassusweg gaf ze aan deze rechtszaak erg belangrijk te vinden. Ze hoopt dat men bewust wordt over hoe met elkaar om te gaan.

'Het is belangrijk om hier vandaag te zijn omdat het belangrijk is voor onze samenleving dat we heel goed nadenken over de manier waarop we met elkaar omgaan. Of dat nou offline of online is', zei Simons tegen de pers die haar buiten stond op te wachten.

Lees ook: Twintig mensen vervolgd voor bedreiging Sylvana Simons

Zes verdachten staan vandaag terecht voor belediging of bedreiging van Simons. Een van hen staat terecht voor de tekst: 'Een ontzettend leuk en gezellig kinderfeest beledigen, bedreigen en PROBEREN te vermoorden he. Sylvana Banana ... dat zullen we je betaald zetten. Als je zou weten hoe breed en diep die woede is die je veroorzaakt hebt, dan zou je rap je koffers gaan inpakken.' Een andere verdachte schreef: 'Sommige mensen moeten gewoon uit de weg geruimd worden', over Simons.

Lees ook: Sylvana Simons vandaag zelf aanwezig bij rechtszaak tegen bedreigers

Buiten de rechtbank stonden aanhangers van Simons om haar een hart onder de riem te steken. 'Er is een hele bewuste campagne gaande, heb ik het gevoel, om mensen die opkomen voor feministische en anti-racistische ideeën de mond te snoeren. Een campagne via media en doodsbedreigingen. Ik denk dat het belangrijk is dat we kunnen zeggen wat we vinden en dat we opkomen voor gelijkheid in Nederland', zegt een van de aanhangers.

Lees ook: Man opgepakt voor bedreigen Sylvana Simons

Simons zal aan het eind van de dag zelf spreken in de rechtbank. Verslaggever Cecile van de Grift is in de rechtbank. Haar tweets zijn hier te volgen.