Start van hoofdcontent

Stad

nl

Grote paasdrukte verwacht: eenrichtingsverkeer op de Wallen en Rijenradar voor musea

14 april 2017, 19.31 uur · Aangepast 15 april 2017, 16.23 uur

Veel bussen met toeristen, topdrukte bij musea en volle steegjes op de Wallen. Dat is Pasen in Amsterdam. De gemeente probeert met maatregelen de drukte dragelijk te maken. Nieuw in het rijtje is de Rijenradar, een website die de wachttijden bij de grootste toeristische trekpleisters real time laat zien.

Het doel van de Rijenradar is bezoekers te verleiden naar een museum of attractie te gaan waar de wachtrij minder lang is. Misschien eens naar het Tropenmuseum als het bij het Van Gogh nog drie uur wachten is? Rijenradar bestaat in het Engels (Live Lines) en in het Nederlands. Het gaat in eerste instantie om een proef van drie maanden. 

200.000 bezoekers verwacht
Het paasweekend is traditioneel een van de drukste weekenden van het jaar. Dit jaar worden zo'n 200.000 bezoekers verwacht in Amsterdam, 5 procent meer dan vorig jaar, meldt Marketing Amsterdam. Voor de helft Nederlanders, voor de andere helft buitenlandse bezoekers. Retailadviesbureau RMC verwacht in de winkelstraten zelfs 20 procent meer paasbezoekers dan vorig jaar. 

Today, 46 years ago: 'Touristen in Amsterdam in verband met Pasen. Drukte op Damrak. Wandelaars pic.twitter.com/2vBmWmncNH

— Daily Open Culture (@ddodocbot) March 27, 2016

Maar liefst 950.000 toeristen komen naar Nederland met Pasen, voorspelt het Nederlands Bureau voor Toerisme. Dat is ongeveer 10 procent meer dan vorig jaar. Traditioneel gaan de meeste mensen naar de Keukenhof of de kust. Niet per se naar Amsterdam dus. Maar het blijft afwachten. Want april doet wat-ie wil. Slecht weer kan misschien meer bezoekers voor Amsterdam betekenen.

Anne Frank Huis 'uitverkocht'
Voor de musea maakt dat weinig uit. 'Laat ik het zo zeggen, het Anne Frank Huis is uitverkocht', zegt een woordvoerder van het museum. Het Van Gogh Museum verwacht tot en met maandag zeker 7500 bezoekers per dag. Zo'n 500 meer dan op een gewone dag. De musea hopen met de Rijenradar toeristen die een kaartje aan de deur willen kopen een eerlijk beeld van de wachttijd te geven.

ZIE OOK: Nu al grote drukte op de Wallen: wanneer is druk te druk en wat doe je ertegen?

'Crowdmanagement' en verkeersregelaars
Behalve de Rijenradar neemt de gemeente uiteraard nog meer maatregelen. Op het gebied van verkeer, 'crowdmanagement' en hulp aan toeristen. Een paar voorbeelden:

- Voor het centrum is een 'crowdmanagementplan' gemaakt, vergelijkbaar met die van Sail en Gay Pride 2016. Met behulp van lichtkranten en verkeersregelaars worden de bezoekers over de Wallen verspreid en moet worden voorkomen dat op de piekmomenten mensen vast komen te staan in de smalle steegjes. 

- Sinds donderdag mogen toeristenbussen het centrum niet meer in. Er geldt een inrijverbod voor doorgaand toeringcarverkeer op de routes Amstel-Rokin-Damrak en Spuistraat-Nieuwezijds Voorburgwal. 

- Medewerkers van de I Amsterdam-winkels op CS en Schiphol zijn getraind 'om mensen te verleiden nieuwe gebieden te ontdekken en de buurten en de regio onder de aandacht te brengen'. Zo van: Kent u de Sloterplas al?

Bijna #Pasen dus gezellige drukte bij onze #VVV Koffiehuis Amsterdam. Suc6 komende dagen voor hospitality collega's pic.twitter.com/lBYqx5pQiy

— Eduard Pieter Oud (@EPoverTenL) April 3, 2015

- De Verkeersmanagementcentrale Amsterdam houdt de doorstroming van auto's op de hoofdwegen en in de tunnels in de gaten, net als de voetgangers op de Munt en de Dam.

- Tram 1, 2, 4, 5 en 9 rijden vaker dan normaal. Ook zet GVB extra personeel in op het Centraal Station voor informatie en hulp bij kaartverkoop.

- GVB kan twee extra grote veren inzetten als het op een van de vaarroutes te druk wordt. Dat is vrijdagmiddag al gebeurd, bij Hempontplein.