Start van hoofdcontent

Stad

nl

CBR kan vraag niet aan: wachttijden voor rijexamens lopen op

18 april 2017, 19.30 uur

Je wilt afrijden voor je autorijbewijs maar moet drie maanden wachten op een examen. Rijschoolhouders in de stad kijken er niet raar meer van op. Door de vele 17-jarigen die mogen afrijden en de aantrekkende economie, stijgt de vraag naar examens enorm. Het CBR kan die vraag niet aan en daar zijn de leerlingen de dupe van.

Voor rijschoolhouders die vandaag een praktijkexamen aanvragen, is eind juni de eerste optie. Elf weken wachten, terwijl viert tot zes weken gebruikelijk is. Leerlingen zijn door het lange wchten gedwongen tot het nemen van extra lessen.

'Als ik geen extra lessen neem, dan verleer ik het weer een beetje. Je moet gewoon in die flow blijven', zegt leerling Abdessamad. 'Het kost extra geld en tijd en het is best wel onnodig.'

Leerlingen die een krap budget hebben kiezen dan vaak voor een pauze. 'Pas als het examen er is nemen ze een paar lesjes. Wij merken dan als rijschool dat ze heel erg achteruit zijn gegaan, dan moet je zoveel dingen gaan herhalen', legt rijinstructeur Hanane Zaky uit. 'Dat is jammer voor het slagingspercentage van de rijschool, maar ook voor de portemonnee van de leerling.'

Het CBR zegt ernaar te streven om dit jaar zestig nieuwe examinatoren aan te nemen, om zo de problemen op te lossen. Tot die tijd is het letterlijk afwachten.