Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Stadsbestuur verrast door drukte: 'Het aantal bezoekers zal nog groeien'

19 april 2017, 20.45 uur

Het stadsbestuur zag de enorme drukte in de stad niet op tijd aankomen. Daardoor liep het deels achter de feiten aan. Maar wethouder Kajsa Ollongren denkt dat ze – ondanks nog meer bezoekers in de toekomst – toch grip kan krijgen op de overlast.

Goedkope toeristen, drank- en drugstoeristen, sprinkhaantoeristen, flitstoeristen… In het AT5 Druktedebat komen verschillende termen voorbij voor het type toerist dat veel sprekers minder wil zien.

Lees ook: Politie: 'Drukte maakt hulpdiensten het werk onmogelijk'

Bewoners van de binnenstad verdrinken in de mensenmassa. In het Wallengebied komt het zelfs voor dat ze de deur uitlopen en vast komen te zitten in voetgangersfiles. In de Haarlemmerstraat hangt continue een hasjwalm.

Lees ook: Airbnb-bemiddelaar wil openheid van zaken geven: 'Baas in eigen stad'

Steeds meer winkels zijn gericht op het massatoerisme. Er rukken illegale hotels op. Toeristen blokkeren fietspaden. Trams kunnen nauwelijks door dichtgeslibde winkelstraten heen dankzij toeristen die doelloos rondlopen of en masse naar dezelfde attracties onderweg zijn.

Geen issue
De populariteit van de stad als toeristische bestemming heeft een flinke keerzijde. Amsterdammers die in het centrum wonen, luiden de noodklok. De leefbaarheid en veiligheid van de binnenstad zijn in het geding.

Lees ook: Timelapse: zo druk is het op het Museumplein

Hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen? Werden de problemen te laat gesignaleerd? 'Ik denk dat toen wij in 2014 begonnen met dit college, dat het eigenlijk nog niet zo'n issue was', zegt Kajsa Ollongren, wethouder economische zaken. 'In die verkiezingscampagne heeft het helemaal niet zo'n rol gespeeld. In de programma's van de partijen stond eigenlijk nog: we moeten verder werken aan meer toerisme naar de stad trekken. Dus dat besef is pas toen gekomen.'

Lees ook: Zondag met Lubach fileert Airbnb: 'Airbnb gebruiken is niet iets om trots op te zijn'

Het gevolg was dat Ollongren en haar collega's deels achter de feiten aan liepen. 'Grip krijgen op die situatie kost tijd.' Tegelijkertijd vindt de wethouder dat de stad wel gastvrij moet blijven. 'Bezoekers horen bij Amsterdam.' Op de vraag of het misschien zelfs nog drukker wordt, antwoordt ze: 'Amsterdam als stad groeit ook. Het aantal bezoekers zal ook nog groeien.'

Grip krijgen
Om de drukte tegen te gaan kan de gemeente bijvoorbeeld touringcars aanpakken, of de Passenger Terminal verplaatsen. Maar er zijn ook grenzen. 'Ik heb niet helemaal grip op mensen die op Schiphol landen. Dus er is niet een knop waar we aan kunnen draaien en kunnen zeggen: stop! Waar we echt voor moeten zorgen is grip krijgen op de overlastgevende onderdelen van die bezoekers. Nou, daar geloof ik wel in. Dat gaat ons lukken', zegt Ollongren.

Lees ook: Van der Laan over drukte op de Wallen: 'Dit is niet leuk meer, en soms zelfs onveilig'

Als voorbeeld geeft ze dat de gemeente op dit moment drie illegale hotels per week sluit. 'Soms kost het tijd. Ik snap dat ik daarmee ook vraag om geduld van mensen, die soms voor hun deur zien dat het heel erg druk is. Maar uiteindelijk gaat dat stap voor stap de goede kant op en krijgen we er grip op.'

Iamsterdam
In het AT5 Druktedebat komt ook Frits Huffnagel aan het woord. Hij rolde in 2004 als wethouder de Iamsterdam-marketing uit. En zelfs hij vindt dat het nu toch wel erg druk wordt. 'Het is een groot succes, maar het heeft natuurlijk een andere kant.' Dat er bijvoorbeeld zeven coffeeshops in de Haarlemmerstraat zitten, vindt hij wel erg veel. 'Als je daar dan woont, snap ik dat je zegt: daar gaat mijn buurt.'

Lees ook: Winkeliers Kalverstraat willen van 'doelloos rondlopende' bezoekers af

'Het is soms op sommige plekken te druk', zegt Huffnagel. Hij oppert dat de stad beter moet letten op welke toeristen er worden aangetrokken. Drugstoeristen zorgen bijvoorbeeld voor veel overlast, terwijl ze nauwelijks geld opleveren. Wat Ollongren betreft is city marketing nodig om die 'goede bezoeker' aan te trekken.

AT5 Druktedebat
De stad wordt overspoeld door toeristen. Dat heeft allerlei negatieve effecten op de leefbaarheid van Amsterdam. Van drukte op straat en een chaotische woningmarkt tot verschraling van het winkelaanbod en onveilige situaties.

Lees ook: Van der Laan: 'Echte oplossing tegen drukte in de stad nog niet gevonden'

In het AT5 Druktedebat gaan bewoners, experts, wethouders en andere betrokkenen in gesprek over ergernissen en oplossingen. De uitzending is hier online te zien.