Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zo (moeilijk) kom je Amsterdam in en uit op Koningsdag

20 april 2017, 13.34 uur · Aangepast 20 april 2017, 14.11 uur · Foto: Lars ten Kulve

Met de auto of het openbaar vervoer van, in of naar Amsterdam? Let op: op Koningsdag is alles anders. Zoals ieder jaar is de binnenstad afgesloten voor auto's en rijden trams, bussen, metro's en treinen anders dan normaal.

Auto
Ben je met de auto dan kun je het centrum beter mijden. Het gebied binnen de Singelgracht, Haarlemmer Houttuinen, Nassaukade, Stadhouderskade, de Amstel en de Valkenburgerstraat is afgesloten voor auto's. Het Muntplein gaat al om 04.00 uur in de ochtend dicht, andere wegen om 07.30 uur. Het staat niet vast hoe laat ze weer open gaan. Dat gebeurt wanneer de festiviteiten afgelopen zijn, de bezoekers zijn vertrokken en er is schoongemaakt.

De gemeente adviseert mensen die met de auto naar Amsterdam komen te parkeren op één van de P+R-locaties aan de rand van de stad. De P+R bij de RAI is dicht. 

Stations gesloten
Station RAI is de hele dag gesloten. Metro's en treinen kunnen hier niet stoppen. Bezoekers van het Kingsland Festival kunnen het beste gebruik maken van station Zuid. Dat geldt ook voor de bezoekers van het Nassau Festival. Ook station Science Park is gesloten. Reizen kan via station Amsterdam Amstel.

Andere routes tram en bus
De trams en bussen rijden aangepaste routes en volgens de zaterdagdienstregeling. Op Amsterdam stopt alleen tram 26. Geen enkele tram rijdt de binnenstad in. De metro's rijden hun normale route, ook volgens de zaterdagdienstregeling. Enige uitzondering is dat de metro niet stopt op station RAI.

Op de website van GVB staat welke alternatieve routes de trams en (nacht)bussen rijden. De streekbussen vanuit het zuidwesten rijden tot aan busstation Elandsgracht. Bussen en streekbussen vanuit Noord rijden (net als anders) naar het busstation IJzijde op het centraal station.

Lees ook: Meer treinen, dichte stations en géén alcohol: NS neemt maatregelen rond Koningsdag

Treinen op andere tijden
De treinen rijden volgens de 'oranjedienstregeling'. Op drukke trajecten worden extra treinen ingezet. De NS waarschuwt dat hierdoor treinen in sommige gevallen op andere tijden rijden, van andere perrons vertrekken of dat reizigers een extra overstap moeten maken. Let op de informatieborden dus, of kijk op de NS-app.

Alle internationale treinen stoppen op Koningsdag niet op Amsterdam Centraal, maar rijden tot en vanaf Schiphol, Utrecht Centraal en Amersfoort. Amsterdammers die op Koningsdag een vliegtuig moeten halen, reizen in plaats van via Amsterdam Centraal sneller via één van de andere Amsterdamse stations.

Minder taxistandplaatsen
In de binnenstad mogen taxi's op minder plekken staan. Ze zijn wel te vinden op de taxistandplaats achter het centraal station, bij het Leidseplein en op de Blauwbrug bij de Stopera.

Extra ponten naar NDSM
Naar Noord voor een feestje of vrijmarkt? Hou dan rekening met drukte op de pont, waarschuwt de gemeente. Het GVB zet extra ponten in van en naar de NDSM-werf. De pont naar de NDSM-werf vertrekt van af de achterkant van het centraal statuon en vanaf de steiger aan de Westerdoksdijk. Het Distelwegveer vaart niet.

Hier vind je meer informatie
- Website gemeente Amsterdam over onder meer wat wel en niet mag met Koningsdag en verschillende plattegronden. 

- Website GVB met de aangepaste routes van (nacht)bussen en trams 

- Website Nederlandse Spoorwegen over reizen naar Amsterdam en de festivallocaties 

- Op onderstaande uitgebreide plattegrond van de gemeente zie je bijvoorbeeld waar de feesten en vrijmarkten zijn, waar openbaar vervoer is en waar je een ehbo-post of een toilet kunt vinden.

Lees ook: Weer veertigduizend Amsterdamse kinderen doen mee aan Koningsspelen