Ajax na verlenging naar halve finale Europa League

21 april 2017, 01.17 uur · Aangepast 21 april 2017, 11.41 uur

Ajax heeft voor het eerst in twintig jaar weer een Europese halve finale bereikt na een bloedstollende kwartfinale. De ploeg van Peter Bosz verloor donderdagavond met 3-2, maar door eerder resultaat in de Arena was dit genoeg voor een plek in de halve finale. Morgen wordt bekend tegen wie die halve finale is.

Het spel dat Ajax een week geleden tijdens de thuiswedstrijd in de Arena liet zien, was vanavond in mindere mate aanwezig. Maar twee goals van Viergever en later Younes waren genoeg voor de halve finale.

Kansen Schalke
In de eerste helft had Schalke 04 al snel twee kansen, waarvan de eerste al na zo'n 40 seconden. De tweede kans was nog het gevaarlijkst toen de bal maar net op de paal ging. Na een minuut of tien wist Ajax dan uiteindelijk in de wedstrijd te komen. Aan scoren zijn de Amsterdammers echter niet toegekomen, op een afgekeurd doelpunt van Traoré in de 32e minuut na. De aanvaller stond buitenspel.

Onana neer
Aan het eind van de tweede helft kwam doelman Onana nog hard in botsing met een tegenstander, waardoor hij na het fluitsignaal nog een tijdje bleef liggen en uiteindelijk naar de zijkant hinkte. Er werd gevreesd voor een blessure, maar Onana kon in de tweede helft gewoon plaatsnemen onder de lat.

Schalke scoort
In de tweede helft had Ajax wat aardige kansen. Maar Schalke-keeper Fährmann was wakker en hield onder andere een vrije trap van Schöne knap uit de hoek. Ook een schot van Traoré wordt tegengehouden. Uiteindelijk weet Goretzka Schalke op voorsprong te brengen na een counter uit een corner van Ajax. Binnen twee minuten legt Burgstaller de tweede er in voor de Duitsers. In de 56e minuut is het 2-0.

Tien man
Aan het eind van de tweede helft moet Ajax met tien man verder: Veltman ontvangt rood. Omdat de twee clubs dan op gelijke hoogte zijn (2-2), wordt er verlengd. In de 101e minuut wordt het dan 3-0 door een goal van Caligiuri waardoor Schalke op voorsprong komt en het gedaan lijkt te zijn voor Ajax.

Viergever
Maar in de 111e minuut draait alles om en schuift Nick Viergever die ene goal erin die nodig was voor Ajax (3-1). In de laatste minuut van de verlenging wist Amin Younes nog 3-2 te maken waardoor een ticket naar de halve finale was verzekerd.