Start van hoofdcontent

Politiek

nl

College past erfpachtplan aan, belangenclub is woedend

22 april 2017, 01.17 uur · Aangepast 22 april 2017, 10.28 uur

'Onaanvaardbaar voor huiseigenaren', zo noemt Koen de Lange van de Stichting Erfpachters Belang Amsterdam de aangepaste erfpachtplannen van wethouder Eric van der Burg. De herziening van het erfpachtstelsel is vanavond officieel gepresenteerd door het college.

Gaat het huidige besluit op hoofdlijnen van het college van burgemeester en wethouders niet van tafel, dan gaat de stichting over tot een referendum, zegt De Lange. 'Dit voorstel gaat het sowieso niet halen.'

Lees ook: Erfpachtstijging van 3000%: 'Verhuizen met die handel, dit is einde Amsterdam'

Hogere overstappremie en lagere buurtstraatquote
In het aangepaste voorstel krijgen erfpachters langer de tijd om na te denken over een overstap naar eeuwigdurende erfpacht. Overstappen kon tot 2017, maar dat wordt nu 2020. Er komt een hogere overstappremie van 25 procent en de hoogste buurtstraatquote - die belangrijk is voor de grondwaardebepaling en daarmee de hoogte van de erfpacht - wordt teruggeschroefd van 82 naar 49 procent. De gemiddelde buurtstraatquote daalt naar 14,1 procent, zo schrijft de gemeente.

Door de aanpassingen dalen de erfpachtinkomsten van de gemeente over de komende 100 jaar met 3,2 miljard euro. Geld dat volgens de coalitie als korting gegeven wordt aan erfpachters in de stad. 

'Rekenmethode is niet veilig voor huiseigenaren'
Onzin vindt Koen de Lange. 'De gemeente blijft gewoon doorgaan met het afromen van de huizenprijzen.' Volgens hem geeft de gemeente nu een paar kortingen, maar is er wezenlijk niets veranderd aan het voorstel. De rekenmethode die gebruikt wordt voor de bepaling van de hoogte van de erfpacht, blijft namelijk van kracht. 'Volgend jaar zit er een nieuw college en die kunnen met deze methode de erfpacht enorm verhogen. Het is niet veilig voor huiseigenaren.'

Lees ook: Woningbezitters spreken in over erfpacht: 'De bank vroeg of ik knettergek was'

CDA: voorstel is 'onacceptabel'
Diederik Boomsma van het CDA sluit zich daarbij aan. Hij noemt de coalitiedeal rond de erfpacht 'onacceptabel'. Volgens hem gaat het nieuwe voorstel veel erfpachters nog steeds in de problemen brengen. 

Wanneer dringt eindelijk door: je kunt het niet maken tegen mensen te zeggen: bijna helft van uw WOZ waarde is grond van gemeente. Kan niet!

— Diederik Boomsma (@DiederikBoomsma) April 21, 2017

'Klap in gezicht van insprekers'
Koen de Lange is niet alleen boos over het in zijn ogen niet aangepaste voorstel. Ook de wijze waarop de coalitie het nieuws naar buiten gebracht heeft, vindt hij op zijn zachts gezegd niet netjes. 'Er zijn bijna 8000 inspraakreacties binnengekomen, bijna niemand heeft nog een antwoord gehad van de gemeente. Maar de coalitie heeft wel alvast een nieuw akkoord gemaakt, dat is echt een klap in de gezichten van alle insprekers.' 

Lees ook: Stopera onder de indruk van erfpachtreacties: 'Voorstel had feest van transparantie moeten worden'

Alternatief voorstel PvdA nog niet doorgerekend
Ook Marjolein Moorman, lijsttrekker van de PvdA in de stad, is kwaad over de gang van zaken. De PvdA diende samen met GroenLinks een alternatief voorstel in voor de erfpachtherziening. Wethouder Van der Burg gaf aan dat alternatief te zullen doorrekenen. Maar dat is nog niet gebeurd. 'Coalitie sluit deal #erfpacht nog voordat alternatief is doorgerekend en vragen zijn beantwoord. Op inhoud? Paniek?', schrijft Moorman in een tweet.

Stichting Erfpachters Belang Amsterdam is overvallen door de aangepaste plannen. Maar zegt dat het de komende weken alles op alles zal zetten om te voorkomen dat het voorstel wordt goedgekeurd. Gaat de gebruikte rekenmethode niet van tafel, dan komt er een referendum, belooft Koen de Lange.

36.000 handtekeningen voor referendum liggen klaar
In 2013 toen GroenLinks-wethouder Maarten van Poelgeest met een eerdere herziening van het erfpachtstelsel kwam, werden er ruim 36.000 handtekeningen van bezorgde Amsterdamse huiseigenaren opgehaald. Meer dan genoeg om een referendum aan te vragen. De Lange verwacht dat de handtekeningen ook gebruikt mogen worden bij het nieuwe voorstel van Van der Burg.

Lees ook: Amsterdamse makelaars keren zich tegen erfpachtplannen: vrees voor onbetaalbare woningen

Mocht dat zo zijn en haalt de coalitie het nieuwe erfpachtvoorstel niet van tafel, dan belooft De Lange dat er op 21 maart 2018 niet alleen een nieuwe gemeenteraad gekozen wordt. Maar ook dat het erfpachtvoorstel van wethouder Van der Burg zal sneuvelen met het referendum.