Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Simons hoeft DENK geen vergoeding te betalen, maar krijgt juist 4.000 euro

24 april 2017, 15.48 uur · Aangepast 24 april 2017, 16.04 uur

DENK wilde dat voormalige Kamerlid van diezelfde partij een vergoeding zou betalen van omdat zij haar arbeidsovereenkomst zou hebben geschonden. Simons liet 24 december weten via een interview in de Volkskrant per direct uit denk te stappen.

Simons' voormalige partij eiste de wettelijke tweeduizend euro vergoeding die staat op het schenden van de arbeidsovereenkomst door zich niet aan de geldende opzegtermijn te houden. Daarnaast eiste vertegenwoordigers van DENK 60 duizend euro 'afschrikboete'. 

Maar de rechtbank in Amsterdam dacht daar anders over. De terugtrekking van Simons als kandidaat-Kamerlid betekent volgens de kantonrechter niet dat zij daarmee automatisch haar arbeidscontract heeft geschonden. Sterker nog: volgens de rechter doet niet Simons, maar haar voormalige partij dat. 

Lees ook: Zien we Sylvana straks terug in de gemeenteraad? 'Dit geluid kunnen we niet negeren'

Het ontslag op staande voet door Simons' werkgever is volgens de redactie niet rechtsgeldig. Daarom moet de stichting Ondersteuning Groep Kuzu/Özturk, bij wie Simons in dienst was, een vergoeding betalen. 

Vage formulering
De kantonrechter oordeelt verder dat Simons het (in haar arbeidscontract zeer vaag geformuleerde) geheimhoudingsbeding niet heeft geschonden. De rechter stelt voorop dat een (kandidaat-)Kamerlid in het publieke debat zich kritisch moet kunnen uitlaten. 

Ten slotte is het oordeel dat Simons juridisch niet voor de partij DENK werkzaam was, maar voor stichting Ondersteuning Groep Kuzu/Özturk.

Vakantiegeld
Onder aan de streep moeten de volksvertegenwoordigers van DENK ruim 4.000 euro betalen aan Simons, bestaande uit een vergoeding wegens het schenden van de arbeidsvoorwaarden en openstaande vakantiegelden.