Start van hoofdcontent

Stad

nl

OM gaat taxironselaars Schiphol alsnog vervolgen

24 april 2017, 21.54 uur · Foto: Lorenzo Derksen / Inter Visual Studio

Tientallen taxironselaars die in het verleden op Schiphol reizigers naar een taxi hebben geleid, kunnen daar alsnog voor worden vervolgd. Dat meldt het Openbaar Ministerie naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank in Haarlem.

De rechter bepaalde afgelopen vrijdag dat de Algemene Plaatselijke Verordering (APV), die tot 30 januari 2017 op Schiphol gold, verbindend is. Dit betekent dat taxironselaars die in de periode tot aan die datum strafrechterlijk vervolgd kunnen worden. Drie ronselaars zijn inmiddels veroordeeld tot geldboetes van 300 tot 1200 euro.

Lees ook: Verborgen camerabeeld: handhavers zijn kansloos tegen overgebleven ronselaars Schiphol

Een groep taxichauffeurs veroorzaakte geruime tijd overlast op Schiphol. De chauffeurs boden hun diensten op een opdringerige en agressieve manier aan, aldus het OM. De ronselaars waren met name actief in de aankomsthal en het daarvoor gelegen Jan Dellaertplein. Volgens het OM liggen er nog tientallen zaken op stapel die nu in behandeling kunnen worden genomen.

Lees ook: Zangeres Skunk Anansie lastiggevallen door ronselaars Schiphol

Tot 30 januari 2017 was het binnen het terminalcomplex verboden om taxidiensten aan te bieden. Buiten het terminalcomplex, op het Jan Dellaertplein, was dit alleen verboden voor aanbieders die niet de bestuurder van de taxidienst waren. Sinds 30 januari is het aanbieden van taxidiensten in de aankomsthal en op het Jan Dellaertplein verboden. Alleen een speciale taxistrook die plaats biedt aan veertien standplaatsen is daarvan uitgezonderd.

Lees ook: Ruim 100 chauffeurs protesteren op Schiphol tegen taxironselaars