Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Kunstroute laat belastingtrucje zien: Kamerplanten in een leeg kantoor

25 april 2017, 16.24 uur

Amsterdam is, als je weet waar je moet kijken, vergeven van de lege kantoorpanden waar gek genoeg alleen een kamerplant in staat. Maar waarom?

Dat is precies waar een nieuwe 'kunstroute' van kunstenares Tinkebell en financieel journalist Arno Wellens antwoord op moet geven. Samen stellen de twee met hun project Amsterdam als belastingparadijs aan de kaak. 

Een excursie langs lege kantoorpanden dus. Klinkt saai, is het niet. Je gaat met een groepje (nogal stiekem) langs een keur aan lege kantoorpanden aan de Zuidas. Panden waar, volgens de KvK, bijvoorbeeld een Angolese diamantmijn is gevestigd, of een Oekraïnse staalfabriek. 

Geen heel wenselijke situatie. De Belastingdienst verzint dan ook allerhande regels om te kunnen controleren of een kantoorpand überhaupt gebruikt wordt. Zo controleert de dienst bijvoorbeeld op de aanwezigheid van kamerplanten. Want, een plant moet worden verzorgd en dus moeten er mensen in het pand zijn, is de gedachte. 

Gevolg: tientallen lege kantoorpanden waar alleen een kamerplant in staat. 'Als je een beetje weet waar je moet zoeken vind je ze zo. Kantoren waar niemand komt!' Aldus kunstenares Tinkebell.

Zelf meedoen met een kamerplanttour? Aanmelden kan, onder meer, via Facebook