Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Johan Cruijff krijgt dan toch zijn stadion: Amsterdam Arena wordt Johan Cruijff Arena

25 april 2017, 21.08 uur · Aangepast 25 april 2017, 21.19 uur

Het heeft ruim een jaar moeten duren, maar op de dag dat de grootste Ajacied ooit 70 jaar geworden zou zijn, is de kogel eindelijk door de kerk. De Amsterdam Arena gaat de Johan Cruijff Arena heten.

Ajax heeft het nieuws vanavond bekend gemaakt, tot vreugde van zijn familie die de naamswijziging van het stadion vanaf het begin steunde. Johan Cruijff zou vandaag 70 jaar oud geworden zijn. Maar na een korte strijd tegen longkanker overleed hij vorig jaar op 24 maart. 

De naamswijziging gaat nog niet direct in. Binnen zes maanden worden de afspraken in een definitief contract voorgelegd aan de gemeenteraad, de directies en raden van commissarissen van de Stadion Amsterdam en Ajax.

Jordi Cruijff heeft namens de familie laten weten verheugd en vereerd te zijn met de intentieovereenkomst om de naam te wijzigen.

Lees ook: Verslagenheid over dood Cruijff: 'Hij is voor Amsterdam onsterfelijk'
Lees ook: Cruijff hoopte dat Arena Johan Cruijff Stadion zou gaan heten

Lang wachten op besluit
Gesprekken over de hernoeming van het stadion tussen Ajax, de Arena en de gemeente Amsterdam hebben maanden geduurd, tot onvrede van menig supporter. Uit protest werd de Arena de afgelopen maanden in de volksmond al het Johan Cruijff Stadion of de Johan Cruijff Arena genoemd. Dat het besluit zo lang op zich heeft laten wachten stoorde ook Johans zoon Jordi.

Lees ook: 55.000 handtekeningen voor Johan Cruijff-stadion

Deze week lieten Barbara Barend (ambassadeur van de Cruijff Foundation) en Mister Ajax Sjaak Swart aan AT5 weten dat er vandaag meer bekend zou worden over de naam van het Ajax-stadion.

Commerciële naam
Aandeelhouders van het stadion hebben zich lange tijd verzet tegen de naamswijziging. Zij wilden vanuit commercieel oogpunt de mogelijkheid openhouden dat het stadion de naam van een sponsor zou krijgen.

'Omdat de naamswijziging vergaande consequenties heeft op mogelijke commerciële exploitatie van het stadion en tevens raakt aan de herijking van Stadion Amsterdam die in het kader van het deelnemingenbeleid van de gemeente wordt uitgevoerd, waren de partijen genoodzaakt om over diverse zaken integraal afspraken te maken', laat Ajax weten. 'In de daaropvolgende maanden zijn door de drie partijen verschillende gesprekken gevoerd om de mogelijkheden omtrent het eerbetoon aan Johan Cruijff, de eigendomsverhouding en aanpassing van de governance binnen Stadion Amsterdam te verkennen.'

Uiteindelijk gingen alle aandeelhouders overstag. Ook na enige druk vanuit Barcelona, de tweede thuishaven van Cruijff. FC Barcelona vernoemde onlangs het nog te bouwen jeugdstadion al naar de grootmeester: het Estadi Johan Cruyff.