Start van hoofdcontent

Stad

nl

Henk Schiffmacher één van de 26 Amsterdammers met een lintje

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 april 2017, 19.52 uur

Henk Schiffmacher krijgt een lintje, oftewel een koninklijke onderscheiding. Naast hem viel nog 25 andere Amsterdammers de eer ten deel, onder wie Mariska Majoor, Astrid Joosten en Erik Scherder.

Burgemeester Eberhard van der Laan stond vanochtend in de Nieuwe Kerk op de Dam om de lintjes op te spelden. Al 125 jaar worden mensen onderscheiden in de Orde van Oranje-Nassau. De lintjes zijn bedoeld voor altruïsten die de maatschappij een dienst hebben bewezen.

Tatoeage als kunstvorm
Schiffmacher krijgt het lintje vanwege zijn bijdrage van de acceptatie van tatoeages kunstvorm. Ook zette hij zich in om de hygiëne binnen de tattoo-industrie te verbeteren.

Astrid Joosten, die al ruim 25 jaar op televisie te zien is, kreeg het lintje onder meer wegens haar inzet voor Oxfam Novib en het Nationaal Epilepsiefonds. Mariska Majoor staat bekend om haar activisme rondom de Amsterdamse seksindustrie. Ze is mede-oprichter van PROUD, een belangenvereniging voor sekswerkers.

Kleiner clubje dan voorgaande jaren
Het is met 26 een slinkend clubje hooggeëerden die vlak voor Koningsdag in zonnetje werd gezet. Vorig jaar werd nog 38 keer een lintje opgespeld en in 2015 zelfs 43 keer.