Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zeven jaar cel voor voorbereiden liquidatie voetbaltrainer

26 april 2017, 19.08 uur

Twee mannen van 21 en 27 jaar, afkomstig uit Zuidoost, zijn vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar voor het voorbereiden van een liquidatie in Heemskerk.

Rigjendrig L. en Gideon G. worden in oktober 2016 door de politie gevolgd en afgeluisterd. In die periode zijn de mannen vaker in de omgeving van voetbalclun Odin '59. Ze observeren hun doelwit, een voetbaltrainer bij de club, vanuit de auto en de bosjes.

Lees ook: OM: 'Zeven jaar cel voor voorbereiden liquidatie van voetbaltrainer'

Hollow-point patronen
Op 6 oktober als de verdachten opnieuw naar de club rijden, worden ze aangehouden op het terrein. Een van de mannen draagt op dat moment meerdere lagen donkere kleding over elkaar. In de auto vindt de politie een vuurwapen met daarin 14 hollow-point patronen. Die patronen zijn bedoeld om grote schade aan te richten.

In de buurt van de club wordt later een gestolen BMW gevonden met valse kentekenplaten. In de achterbak liggen drie colaflessen gevuld met benzine. De politie vermoedt dat de auto na afloop van de liquidatie in brand gestoken zou worden.

Meerdere slachtoffers kunnen vallen
De rechtbank oordeelde vandaag dat uit het onderzoek blijkt, dat de mannen de bedoeling hadden om iemand om het leven te brengen. Met het ingrijpen van de politie is dan ook een liquidatie voorkomen, aldus de rechter. Ook hadden er andere slachtoffers kunnen vallen. Op de avonden dat de twee mannen kwamen observeren bij de club waren er telkens meerdere teams, waaronder jeugdteams, aan het trainen.

De mannen zijn ook veroordeeld voor verboden wapenbezit en opzetheling van de gestolen BMW. Beide mannen zijn bekenden van rapformatie Green Gang uit Zuidoost. Ze zijn tot zeven jaar veroordeeld cel en dat is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.