Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdamse priester geschorst wegens seksueel misbruik

28 april 2017, 10.57 uur · Foto: Pixabay

De oud-katholieke kerk in Amsterdam heeft een priester geschorst vanwege seksueel misbruik van minderjarigen. De priester was al met pensioen, maar verrichtte nog wel werk voor de kerk.

Een maatschappelijk werker deed zijn verhaal in de Volkskrant. In een interview vertelt hij hoe hij seksueel misbruikt werd en bloot gefotografeerd door de Amsterdamse priester. Het slachtoffer werd door de bisschop van Haarlem, Dirk Jan Schoon, afgeraden om een kerkelijke procedure te beginnen.

Volgens Trouw realiseert Schoon zich nu dat er 'wellicht te weinig tegemoet gekomen is aan de gevolgen van het misbruik voor het slachtoffer' in 2015. Hierop heeft hij de priester alsnog op non-actief gezet.

Er wordt door de oud-katholieke kerk ontkent dat de bisschop heeft afgeraden een kerkelijke procedure te starten. 'Er is door de bisschop van Haarlem en door de plaatselijke pastoor steeds integer met hem gezocht naar wat zijn belang het best diende en daarin had zo’n advies geen plaats', zo staat in een verklaring.