Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stad schoon met blowers: 'Iedereen in de straat rechtop in bed'

29 april 2017, 12.38 uur

Na Koningsdag zijn de gemeentewerkers als een razende door de stad getrokken om Amsterdam weer te ontdoen van alle troep. Maar de manier waarop dat gebeurde kon niet op ieders goedkeuring rekenen.

Omdat de hoeveelheid afval na zo'n groot evenement in de stad gigantisch is - helemaal in de binnenstad - moet er efficiënt worden gewerkt. Daarom worden er blowers ingezet in plaats van bezems. Zo is het afval sneller opgeruimd. Resultaat: de volgende ochtend weer schone straten. 

Maar het opruimen gebeurde vooral 's avonds laat en 's nachts. Geen pretje voor binnenstadbewoner en secretaris van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad Walther Schoonenberg, die zijn beklag deed bij het stadsdeel. 'Fijn dat de stadsreiniging vannacht om 4 uur met blowers in de weer was. Iedereen in mijn straat zat rechtop in bed', meldt hij aan Stadsdeel Centrum via Twitter.

Lees ook: Deze helden maakten de stad schoon terwijl je sliep

Hierop reageert VVD-bestuurscommissielid Arjen de Heus dat er te weinig vrijwilligers waren en dat er daarom met blowers moest worden gewerkt. 'Volgend jaar veeg je mee?', sneert De Heus. Maar daar zit Schoonenberg niet op te wachten. 'Om 4 uur 's nachts lig ik in mijn bed.' Waar dan de voorzitter van de bestuurscommissie, Boudewijn Oranje, zelf op reageert: 'Walther, ik zeg dat zelden, maar klagen over blowers is zuur en gezeur.' Daar is de vriend van de binnenstad het mee oneens. 'Bewoners hebben recht op nachtrust, zeker als ze de hele dag in de takkeherrie hebben gezeten.'

Wat Schoonenberg betreft verhuizen alle feestjes dan maar naar andere stadsdelen. 'Misschien volgend jaar de podia met veel te veel decibels en rommelmakend publiek verbannen naar andere delen van de stad?', besluit hij.