Start van hoofdcontent

Stad

nl

Na bijna 70 jaar weer één keer de Ronde van de Orteliusstraat

30 april 2017, 20.00 uur · Aangepast 30 april 2017, 21.12 uur

De wat oudere wielerliefhebber onder u kan het zich misschien nog herinneren: de Ronde van de Orteliusstraat. Al moeten we daarvoor wel terug naar de jaren 50. Tot vandaag, want in het jaar dat de fiets 200 jaar bestaat is de ronde voor één keer terug.

En de Ortelliusstraat was niet de enige weg die zo'n wielerronde had. 'Je had in die tijd in bijna elke buurt een ronde. De Dapperbuurt, Elandsgracht. Dan kwam iedereen bij elkaar kijken, en zo stond jouw buurt dan even in de schijnwerpers.'

Naast het echte wielrennen waren er vanmiddag ook wedstrijdjes banden opblazen, een race tussen macbikes en vouwfietsen en een NK slowbiken. Bij laatstgenoemde moeten deelnemers zo langzaam mogelijk over de finishlijn komen.

Skeptisch
Eregast van de dag is de 87-jarige Piet van Heusden. De oud-wereldkampioen baanwielrennen woonde in de jaren 40 op het Mercatorplein. Hij fietste de Ronde van de Orteliusstraat ook een keer. Toen de organisatie hem benaderde voor deze editie, was-ie enthousiast, maar ook sceptisch. 'Ik dacht niet dat het zou lukken. Er staan zoveel autos. Dat was toen ook al vaak het probleem. Maar het is ze toch gelukt!'

Aan het begin van de avond staat er nog een eerbetoon aan Piet van Heusden op het programma. Er wordt tot acht uur gefietst in de Orteliusstraat.