Start van hoofdcontent

Stad

nl

OM ziet niets strafbaars in 'doodsverwensing' Sjaak Swart

8 mei 2017, 16.28 uur · Aangepast 8 mei 2017, 18.34 uur

Op social media dook gisteren een spandoek op waarmee Feyenoorders oud-voetballer Sjaak Swart zouden doodwensen. Schandalig, noemden veel Twitteraars het. Maar het Openbaar Ministerie in Rotterdam vindt dat het niet strafbaar is.

Op het spandoek dat voor het raam van een café hing, prijkten de namen Johan C., Piet K. en Sjaak S. Achter de eerste twee stond een vinkje, bij Sjaak S. ontbrak die. Het lijkt te verwijzen naar de recente dood van Ajax-iconen Johan Cruijff en Piet Keizer, en dat het nu wachten is op 'Mr. Ajax' Sjaak Swart.

Lees ook: Ajax blijft in race kampioenschap na verlies Feyenoord

Op Twitter werd er met afschuw gereageerd op het spandoek. Het zou een doodsverwensing zijn. Waar en wanneer de foto is genomen, is niet helemaal duidelijk. En het spandoek is überhaupt niet strafbaar, denkt het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam.

Net als je dacht dat sommige Feyenoorders niet lager konden zinken, maken er een paar dit spandoek op de dag dat ze kampioen kunnen worden. pic.twitter.com/0BnkulRqjJ

— Riemer (@riemer_) 7 mei 2017

Fraai is het niet
'Fraai is het niet', zegt een voorlichter tegen AT5, nadat het OM zich erover had gebogen. 'Wij zien niet de strafbaarheid hiervan. Een paar namen met vinkjes, meer is het niet.'

Lees ook: F-Side woedend op Powned om wegzetten Sjaak Swart als Feyenoord-fan

Sjaak Swart zelf hoorde gisteren van anderen dat het spandoek bestond, maar heeft het niet gezien. Hij wil er liever geen woorden aan vuil maken. 'Ik distantieer me van dat soort dingen', zegt hij tegen AT5.

Kenneth Vermeer-pop
Sommige Feyenoord-fans verdedigden gisteren op Twitter het spandoek door te verwijzen naar een pop van Kenneth Vermeer die met een strop over de tweede ring van de Arena hing. De doelman had toen net Ajax voor Feyenoord verlaten. De Ajax-supporter die dit deed kreeg een werkstraf van zestig uur voor bedreiging en belediging, het OM klaagde hem echter wel aan voor doodsbedreiging.

Lees ook: Vermeer doet aangifte om pop aan touw: 'Geen woorden voor'

Vanwege de drukte met alle gearresteerde relschoppers in de stad, kon de Rotterdamse politie vandaag nog niet reageren op vragen over het spandoek.